Savjeti za odabir pravog krovnog pokrova za vaš novi krov: Savjeti za gradnju

Odgovarajući krov za vašu obiteljsku kuću: Sve informacije o oblicima krovova, konstrukciji, troškovima i realizaciji

Upravo projektirate svoju modernu ili tradicionalnu kuću? Imate jasne predodžbe, visoke zahtjeve po pitanju kvalitete i ne želite pristati na kompromise u vezi oblika, boje i dizajna? Izvrsno! Onda ćemo zajedno s vama staviti točku na i vašeg projekta – s individualnim i dugotrajnim krovom potpuno u skladu sa stilom koji želite.

Jedan krov, mnogo dizajna, boja i detalja – Potreban vam je mali izvor inspiracije?: Trendovi

Sada možete dokazati da ste hrabri jer se razlikujete od mase prosječnih kuća s uobičajenim krovovima i fasadama. Bilo da vaš dom projektira arhitekt ili vi sami sudjelujete u vizualnom oblikovanju: Čak i kod jednostavnih tlocrta, čistih linija i oblika vaša će se kuća isticati pravim pokrovom i krovnom odvodnjom. Pritom su najvažniji kvalitetni materijali i profesionalna obrada.

Sasvim moderno ili radije tradicionalno – Koji stil želite?

Nije pretjerano tvrditi: aluminij je apsolutno univerzalan pri gradnji kuće. To počinje već pri obradi. S jedne strane kvalitetan aluminijski lim oduševljava podatnošću i dobrim svojstvima pri oblikovanju materijala, zbog čega se mogu pokriti izazovni oblici na futurističkim zgradama, no moguće je i novo pokrivanje neravnih krovnih stolica starih ili povijesnih zgrada. Pritom aluminij kao materijal pruža mogućnost jednostavne izrade spojeva otpornih na kišu i to bez vijčanog spajanja, lijepljenja ili zavarivanja. Za pravi izgled tu su inteligentni proizvodi društva PREFA raznih dizajna, boja, oblika i veličina. Sada samo morate odlučiti koji proizvod želite ...

Naravno da ne smijemo zaboraviti na okolinu, susjedne kuće i ostale okolnosti koje utječu na vizualno oblikovanje tijekom arhitektonskog projektiranja. Naposljetku, i suvremena se arhitektura mora lijepo uklopiti u okolinu i poštovati regionalne posebnosti. Pritom su oblik i boja krova često važan element oblikovanja. I to ne mora uvijek biti najmodernije: tradicionalno i prokušano može se jednako realizirati i istaknuti suvremenim materijalima i tehnikama.

Antracit, mahovinasto zelena, orah smeđa ili oksidno crvena – Koja vam se od svih tih boja najviše sviđa?

Bogata paleta boja proizvođača PREFA sadrži brojne boje kvalitete P.10 kao i brojne druge standardne boje. Velika paleta boja arhitektima, investitorima i izvođačima kao i projektantima, obrtnicima i majstorima pruža nebrojene mogućnosti. Tako svaki objekt postaje unikat i nema nikakvih granica vašoj mašti i kreativnosti.

Velik izbor boja može se izvrsno uskladiti s drugim elementima na kući kao što su prozori, rolete, prozorski kapci, ograde itd. odnosno mogu se postići lijepi kontrasti. Možda stanujete u regiji s brojnim krovovima pokrivenima crijepom i stoga ste u potrazi za visokokvalitetnim limenim krovom koji izgleda kao crijep? Onda je dugotrajan, lagani aluminijski krov otporan na oluju i pokriven krovnim pločama PREFA ciglasto crvene boje P.10 idealan za vaš novi krov ili sanaciju krova. S druge pak strane, bogat asortiman boja proizvođača PREFA omogućuje i postavljanje markantnih detalja.

Površina otporne boje P.10: Savjet stručnjaka PREFA:

PREFA je sa sustavom P.10 razvio površinu otporne boje koja ispunjava i najviše zahtjeve po pitanju kvalitete. Materijal je otporan na vanjske utjecaje i opterećenja i iznimno je otporan na UV zračenje, promjene boje i atmosferilije.

Lassen Sie sich von unseren bereits umgesetzten Referenzobjekten überzeugen!

PREFA galerija referenci

Želite otkriti raznolikost koju pruža PREFA? Pustite da vas uvjere referentni objekti koji su već realizirani!

Osnovno znanje o krovnom pokrovu: o povijesti, vrstama krovova i funkcijama : Osnovno znanje

Nekada je krov imao samo funkciju zaštite od vjetra i vremena, a tavan se uglavnom upotrebljavao kao skladište i ostava. Danas je to uglavnom drukčije. Na najvišoj se etaži često uređuju najljepše prostorije vrlo ugodne atmosfere i različitih namjena.

O temi požara na krovu, snijega i leda – malo vremensko putovanje ...

Nekada su postojali sasvim drukčiji zahtjevi za krovne pokrove koji su tada bili klasični. Ti su se zahtjevi uglavnom odnosili na funkciju. Bili ste zadovoljni ako na tavana nije padala kiša ili snijeg (bolje rečeno sitni snijeg koji u kombinaciji s vjetrom ulazi kroz spojnice). Na krovu su se uglavnom upotrebljavali materijali kao što je slama ili drvo, koji nisu samo brzo propadali, nego su i predstavljali vrlo veliku opasnost od požara. Kasnije su uslijedili jednostavni betonski i glineni crjepovi na krovu. Oni su trajali dulje, ali nisu bili pošteđeni od nevremena pa su u nekom trenutku ipak postali lomljivi, krhki i dobivali pukotine. U tim se pukotinama stvaralo plodno tlo za ružnu mahovinu ili se u njima zimi skupljao led koji je mogao uzrokovati veće pukotine.

Aluminij je jedan od najsuvremenijih materijala na krovu. Otporan je na lom, robustan, dugotrajan i prkosi svakom nevremenu. Čak i sam sebe štiti od korozije. U reakciji s kisikom iz zraka nastaje prirodan sloj oksida. Taj sloj prianja na materijal poput zaštitnog oklopa. Zbog toga se krovna ili fasadna ovojnica od aluminija s površinskim oštećenjem uvijek regenerira sama od sebe. Dodatno se osnovni materijal aluminij štiti postupkom termolakiranja nanošenjem na traku. Osim snažnih svojstava koje donosi aluminij, dodatne prednosti donose i tehnika skrivenog pričvršćenja i polaganje u križnom vezu. Na taj način ovojnica zgrade ostaje otporna na kišu i svako drugo nevrijeme. Uz to se krov po potrebi može stručno očistiti.

Funkcija prije ljepote?: Savjet stručnjaka PREFA:

Što je kut nagiba krova veći, to kišnica može brže i sigurnije otjecati preko krovnog pokrova prema sustavu odvodnje. I to je manja opasnost da će voda ulaziti u slučaju jake nečistoće ili leda. Rezultat je dugotrajan krovni pokrov. Krovovi ne štite samo od atmosferilija kao što su vjetar, kiša ili snijeg, nego u kombinaciji sa stručnom toplinskom izolacijom i od niskih odnosno visokih temperatura. To zimi štedi troškove grijanja, a ljeti troškove hlađenja.

Pregled različitih oblika krovova i građevinskih izvedaba:

Postoje raznih oblici krovova, a to su između ostaloga: dvostrešni krov, asimetričan dvostrešni krov, jednostrešni kosi krov, četverostrešni skošeni krov, krov na lastu, mansardni krov, mansardni poluskošeni krov, mansardni krov sa skošenom glavnom krovnom plohom, šatorasti krov, bačvasti krov, šed-krov, križni krov, piramidalni krov, stožasti krov, toranjski krov, krov lukovičaste kape, kupolasti krov

Kod nas je najrašireniji dvostrešni krov. Tu je riječ o dvije površine pod međusobnim nagibom, sa sljemenom, završetkom zabata, strehom i zabatom. Jednostrešni kosi krov pak ima samo jednu krovnu plohu uglavnom pod malim kutom nagiba. Gornji rub tvori završetak jednostrešnog kosog krova, a dolje se može naći streha. I jednostrešni je kosi krov bočno također ograničen završetkom zabata. Četverostrešni skošeni krov pak ima četiri krovne plohe, na četirima stranama ima strehu, a krovne se površine spajaju na grebenovima.

Pregled oblika krovova

Želite više svjetla i strukture?
Kod krova postoji još mogućnosti oblikovanja:

Krovne lođe i krovni balkoni
Dodatni otvori na krovu ne unose samo više svjetla u zgradu, nego osiguravaju još veću površinu punu sunca i osjećaj ugode.

Krovni prozori, okna i svjetlarnici
Prozori ne služe samo kao izvor svjetla, nego i za prozračivanje prostorija. Krovni prozori postoje u ležećoj i stojećoj izvedbi, kao pojedinačni prozori ili kao kombinacija više prozora. Ležeći prozor uglavnom ima isti kut nagiba kao i krov, a stojeći se ugrađuje okomito u krovnu kućicu. Kod ravnih se krovova upotrebljavaju svjetlarnici. A s modernim otvorima za dnevno svjetlo zraka svjetla dolazi točno u onaj kut u kojem je želite.

Krovna kućica i zaobljenja
Zahvaljujući izradi krovne kućice kod strmijih je krovova moguće dobiti više stambenog prostora. No, one se upotrebljavaju i zbog izgleda jer krovu daju više strukture.

Podgled krova i nadstrešnica: Savjet stručnjaka PREFA:

Nadstrešnica nije samo arhitektonski element oblikovanja, veličina podgleda krova pozitivno utječe na dugotrajnost i otpornost fasade na atmosferilije. Načelno vrijedi: što je nadstrešnica veća, to je fasada ispod nje zaštićenija od atmosferilija kao što su kiša ili snijeg. A što se tiče dugotrajne fasade: Aluminij je pravi materijal i za zidove kuće – dugotrajan, robustan i dostupan u brojnim bojama i vrstama dizajna. Saznajte više.

Zašto PREFA? Evo 10 dobrih razloga.

Kvalitetni materijali, lijep dizajn i inteligentna rješenja za investitore, arhitekte i limare, to je cilj društva PREFA. Godinama smo mnogo učili, ispitivali, slušali i nikada nismo prestali usavršavati svoje proizvode. Naš je najvažniji cilj stvoriti kvalitetu za generacije.

 1. Otporan na oluje: za osjećaj smirenosti tijekom oluje
  Krov proizvođača PREFA može izdržati čak i ekstremne oluje zbog međudjelovanja pojedinih elemenata i skrivenog pričvršćenja na podkonstrukciju.
 2. Otporan na hrđu: sretni bez hrđe
  S krovom PREFA svakako igrate na sigurno. On je zaštićen od atmosferilija gustim slojem oksida koji nastaje od aluminija. Tako vaš krov ostaje onakav kakvog ste ga dobili: bez hrđe.
 3. Lagan: samo lagano
  Naši proizvodi za krov jednostavni su za polaganje, a lako se i transportiraju. Razlog: aluminijski krov PREFA teži samo djelić uobičajenog krova.
 4. Otporan na lom: čvrsta ljuska – čvrsta jezgra
  Budući da vaš krov sudjeluje u svemu, mora i sve izdržati. Zahvaljujući materijalu aluminiju krovovi PREFA mogu izdržati velike mase snijega kao i promjene temperature. Pritom su odlučujuća svojstva materijala.
 5. Lijep: uočite boju
  Kod svih krovnih sustava PREFA možete birati između brojnih nijansi boje ovisno o vrsti željenog proizvoda. PREFA vam dodatno nudi slobodu oblikovanja u obliku krovnih rombova, krovne šindre, krovnih ploča, krovnih panela ili lima iz sustava Prefalz. Tako ništa ne stoji na putu vašoj slici modernog, kvalitetnog i suvremenog aluminijskog krova PREFA. Aluminijski krovovi i sustavi aluminijske fasade PREFA simboliziraju modernu i suvremenu arhitekturu.
 6. Postojana boja površine: lakirano bolje drži
  Ploče PREFA obrađene su postupkom coil coating nanošenja zaštotmih slojeva na traku pa je boja stoga uvijek: sigurna. Sloj laka elastičan je i trajno otporan na temperature i atmosferilije.
 7. Optimalno za sanacije: nestaje staro, stiže PREFA
  Zbog male težine krova PREFA pri sanaciji štedite većinu troškova zahtjevne podkonstrukcije. Bilo da ste prethodno imali krov od škriljevca, crijepa ili betonskog crijepa, zbog male težine aluminijskih krovova PREFA uglavnom nije potrebno pojačati krovnu konstrukciju. Potrebno je samo oplatu odnosno daske prilagoditi dotičnim elementima.
 8. Cjelovit sustav: više od pukog krova
  Cjeloviti sustav PREFA omogućuje optimalnu kombinaciju krova, oluka, fasade, fotonaponskih i solarnih sustava kao i zaštitu od poplave. Uz to sustav obuhvaća i zaštitu od snijega, sigurnost krova, opšave prozora i još mnogo toga. Stoga uglavnom nije potrebno upotrebljavati proizvode drugih proizvođača koji nisu usklađeni sa sustavom PREFA.
 9. Održivost: Aluminij se može 100 % reciklirati
  Aluminij se može bezbroj puta reciklirati bez gubitka kvalitete, a što je najbolje od svega: PREFA proizvodi sastoje se do 87 posto od recikliranog aluminija. Pored toga, iskorištena struja na proizvodnoj lokaciji Marktl potiče do 100 posto iz obnovljivih energija. I 99 posto proizvodnih otpada od aluminija vraća se na početak ciklusa.
 10. 40 godina jamstva: na sigurnom
  Aluminij pruža kvalitetu tijekom čitavog života. Stoga na svoje proizvode odobravamo jamstvo od 40 godina na boju i materijal: na osnovni materijal od loma, korozije (hrđe) i oštećenja od mraza, a na boju od ljuštenja i nastanka mjehurića. Preduvjete ćete pronaći pod uvjetima navedenima u potvrdi o jamstvu.

Naravno da će propisno postavljeni krov PREFA i fasada PREFA izdržati mnogo dulje od 40 godina. To nam pokazuju brojne referencije koje su skupile već dosta godina. I neovisni su instituti u našim ekološkim deklaracijama proizvoda naveli referentni vijek uporabe dulji od 70 godina.

Krovne ploče, krovne šindre, krovni paneli i krovni sustav Prefalz: Pregled materijala za krov proizvođača PREFA

Krovni sustav Prefalz, krovne ploče, krovna šindra, krovni rombovi, krovni paneli i ostale varijante – ukupno možete birati između devet različitih proizvoda PREFA za krov i to u brojnim bojama. Na stranici s proizvodima naći ćete pregled sa slikama i ostale informacije o raznim proizvodima.

To odgovara i traje: cjelovit sustav od stotina dijelova koji su međusobno idealno usklađeni: Kompletan sustav

Krovni pokrovi, sustavi krovne odvodnje, rješenja za fasade ili zaštita od poplava – trebate li još nešto? Onda odaberite između više od 5.000 proizvoda PREFA i sastavite svoj cjeloviti sustav.

Kada pomislite na zaštitu od snijega ili sigurnost krova, osim glavnih proizvoda važan je i pribor. Pribor PREFA jednostavno odgovara. Čitav je sustav međusobno savršeno usklađen i neprestano se usavršava. Sve pojedine komponente odlično surađuju, a svi elementi ostaju ondje gdje im je mjesto: sigurno na krovu i na fasadi. Aluminij se kao drugi materijal upotrebljava i kod drugih krovnih pokrova. To znači: čak i ako se odlučite za krov s crijepom ili krov od vlaknastog cementa, opšavi, oluci, opšavi dimnjaka ili drugi pribor i dopunski proizvodi vrlo su često izrađeni od aluminija.

Usklađeni krovni sustavi

Krovne kućice, okna i zaobljenja – s aluminijem se mogu savršeno i uz nezahtjevno održavanje postići čak i izvanredne arhitektonske ideje.

Krovna odvodnja može biti i lijepa

Sustavi oluka PREFA s dijelom rafiniranim tehničkim detaljima dokazali su se tijekom desetljeća. Zahvaljujući velikom izboru boja za vaše oluke i pripadajuće olučne cijevi moguće je za vaš projekt realizirati rješenje nijansa na nijansu ili svjesno postaviti akcente u boji.

Aluminij i na fasadi

Dugo traje, ne hrđa, a ako se uprlja, može se lako očistiti – investitoru ne treba više argumenata da i fasadu obloži aluminijem. Osim toga, tu je i maksimalna sloboda pri oblikovanju i odgovarajuće rješenje za svaku kreativnu ideju.

Eine Hand hält ein Smartphone mit einem Foto von einem Haus mit dem PREFA Fotoservice - man erkennt das Haus mit und ohne PREFA Dach.

Vaša kuća u Prefa izdanju

Pomoću fotomontaže ćemo Vam pokazati kako lijepo Vaša kuća izgleda s PREFA krovom ili PREFA fasadom.

O temi održivosti: vijek trajanja, krovna izolacija i fotonaponski sustavi: Održivost

40 godina jamstva na boju i materijal

Vremenska prognoza za sljedećih 40 godina: otprilike 75.000 sunčanih sati i 35.000 litara kišnice po kvadratnom metru. Sto mu gromova – dobra je ideja odabrati proizvode PREFA. Mi vam dajemo 40 godina jamstva na boju i materijal za krovove i fasade. Na taj ste način najbolje osigurani od loma, korozije (hrđe), oštećenja od mraza, ljuštenja i nastanka mjehurića.

Zašto vam možemo dati tako snažno obećanje jamstva?

 • Zato što su aluminijski krovovi i fasade PREFA apsolutno vrhunski proizvodi koji se proizvode isključivo u Austriji i Njemačkoj.
 • Zato što svaki proizvod PREFA moraju postaviti odnosno montirati profesionalna specijalizirana poduzeća.
 • Zato što imamo višedesetljetno iskustvo (i u alpskom području) i zato što su se proizvodi dokazali u ekstremnim vremenskim uvjetima.

Toplinska izolacija i ušteda energije

Dobra toplinska izolacija, a posebno krovna izolacija, uvelike doprinosi uštedi energije za grijanje. Dobro izoliran krov zimi ne dopušta da toplina izađe, a ljeti da uđe. Pravilna krovna izolacija ne utječe pozitivno samo na kućni budžet, nego i značajno povećava ugodu stanovanja.

Postoje razne vrste krovne izolacije kao i razni izolacijski materijali: uglavnom razlikujemo izolaciju ispod, između i iznad rogova ovisno o tome gdje se postavlja izolacijski materijal odnosno gdje se odvija ventilacija. U klasične izolacijske materijale ubrajaju se mineralna vuna, drvena vuna i Ceralith. No, sve veću važnost dobivaju i ekološki i prirodno obnovljivi izolacijski materijali. To su između ostaloga celuloza, morska trava i konoplja. Montažu obavlja specijalizirano poduzeće, a radi sigurnosti se može pozvati i savjetnik za energiju.

Detaljan pregled krovne konstrukcije

Preporučujemo izvođenje aluminijskih krovova PREFA s ventiliranom potkonstrukcijom kako je predviđeno normativnom regulativom. Krovni pokrov i sloj toplinske izolacije odvojeni su ventiliranim međuprostorom. Prednost je takve konstrukcije to što se nastala vlaga ponovo odvodi. Pokrivač se načelno izvodi ventilirano. No, može se ventilirati i cijeli prostor potkrovlja.

Fotonaponski i solarni sustavi – neka vaš krov radi za vas.

Dok su fosilna goriva ograničena, a uz to opterećuju okoliš većom količinom emisije CO2, sunce je gotovo neiscrpan dobavljač energije. Godišnje nam stiže otprilike 28.000 puta više energije zračenja nego što čovječanstvo trenutno troši. Ta se energija može izvrsno iskoristiti pomoću fotonaponskih i solarnih sustava.

Sunčeva energija ne samo da je jedna od ekološki najprihvatljivijih oblika energije, nego investitorima štedi novac. Solarni sustavi mogu gotovo besplatno zagrijavati vodu i osigurati grijanje prostorija. Pritom se ne troše dragocjene sirovine niti oslobađa štetan ugljikov dioksid. Osim toga, investitori koji svoju kuću opreme fotonaponskim i solarnim sustavom mogu ovisno o lokaciji i kvoti dobiti i djelomičnu državnu potporu.

PREFA sa svojim solarnim montažnim sustavom PS.13 nudi sofisticirani sustav za montažu solarnih ploča koji je savršeno usklađen s krovnim pokrovom. U usporedbi s brojnim drugim pričvršćenjima fotonaponskih modula ovaj sustav ne ograničava funkciju ni dugotrajnost krovnog pokrova. Solarni montažni sustav neprestano se usavršava pa je tako uvijek na najnovijem stupnju tehnike. Može se montirati na sve krovne sustave proizvođača PREFA – od malih pa sve do velikih primjena sustava Prefalz. Sigurnost je na prvom mjestu, stoga savjetovanje i projektiranje obavljaju isključivo tehničari za primjenu sustava PREFA odnosno certificirani prodajni partneri. I montažu obavljaju samo profesionalni specijalizirani radnici.

Sa solarnim montažnim sustavom PREFA PS.13 na krovne ploče PREFA boje antracita instaliran je fotonaponski sustav

Sa solarnim montažnim sustavom PREFA PS.13 možete bez problema postaviti fotonaponske sustave na svaki od naših krovnih sustava PREFA.

Tko polaže moj krov PREFA? Samo kvalificirani limar i krovopokrivač.: Polaganje

Marka PREFA već više od 70 godina simbolizira otpornost, dugotrajnost i sigurnost – čak i u najekstremnijim vremenskim uvjetima. Za takav je status vrlo važno da polaganje obavlja partnersko poduzeće proizvođača PREFA. Dakle, tko bi želio imati snažan krov ili otpornu fasadu s jamstvom od 40 godina, neka se obrati našim partnerima za montažu proizvoda PREFA.

Proizvodi za krov i fasadu PREFA prodaju se samo koncesioniranim limarijama, a postavljaju ih osposobljeni radnici. Pogrešna primjena, pogrešna obrada i pogrešno postavljanje može uzrokovati teške pogreške, a time i visoke troškove.

PREFA svojim partnerima za montažu nudi redovito usavršavanje u okviru sustava PREFA Academy. Radnici se na raznim seminarima upoznaju s aktualnim normama, pravilima struke i proizvođačevim smjernicama, a od trenera za proizvode za krov i fasadu PREFA dobivaju važne informacije kao i savjete i trikove u vezi proizvoda. 40 godina jamstva na svoje proizvode (u skladu s uvjetima jamstva) odobravamo samo ako je proizvode za krov i fasadu PREFA postavio profesionalac.

Stručno osposobljeni majstor poduzeća PREFA pri pokrivanju krova

Koliko košta sve to? Troškovi novog pokrivanja krova: Troškovi

Brojni građevinski projekti dokazuju da je PREFA pouzdan proizvod koji traje generacijama. Niski troškovi održavanja u kombinaciji s dugim vijekom trajanja vraćaju investiciju.

Na cijenu vašeg novog krova utječu brojni različiti čimbenici. Stoga je važno da naši stručnjaci za krov izrade individualnu ponudu za vas, koja je točno prilagođena vašim potrebama i karakteristikama vaše kuće. U kalkulaciju za novi krov ulaze brojni faktori kao što su npr. razvedenost krovne površine, planirani kut nagiba, ali i regionalne karakteristike. Na ukupne troškove utječu i veličina krova i željeni proizvod.

Često postavljana pitanja naših kupaca: ČPP

Proizvodi za krov PREFA upotrebljavaju se kod ravnih krovova s blagim kutom nagiba (kut nagiba krova otprilike od 3° do 25°) i strmih krovova (otprilike od 25°). Na stranici s pregledom kutova nagiba krova saznajte koji se proizvodi mogu upotrebljavati od kojeg kuta nagiba.

Aluminijski krovni elementi PREFA iznimno su lagani, s težinom od samo 2,3 do 2,75 kg/m2. Oni tako teže samo djelić uobičajenog crijepa ili crijepa od opeke, gline ili betona. Zbog toga je njihova prednost u tome da se starija krovna stolica često prije sanacije ne mora dodatno pojačavati zato što je aluminijski krov lagan. Osim toga, osposobljeni stručnjak može jednostavno postaviti krov PREFA, a i lako se transportira te se stoga znatno skraćuje vrijeme gradnje. Time se štedi vrijeme i novac.

Krov i fasada dijelovi su zgrade koji su posebno opterećeni atmosferilijama. Na ovojnicu zgrade djeluju sunce i vjetar, kiša i snijeg kao i stalna vlaga (u šumi, odnosno u sjeni). Naslage nečistoće (npr. prašina, lišće, iglice itd.) mogu negativno utjecati na funkciju i izgled krovnog pokrova, fasade ili krovne odvodnje (npr. začepljenje). Stoga savjetujemo da krovne pokrove i fasadne obloge te sustave krovne odvodnje (oluke i odvodne cijevi) provjeravate u određenim vremenskim razmacima kako biste mogli pravovremeno uočiti i ukloniti moguće promjene, oštećenja ili posljedične štete i nečistoće. Ovdje ćete pronaći ostale informacije o čišćenju i njezi.

Metalni se krovovi prema normi ÖVE/ÖNORM EN 62305-3 mogu integrirati u vanjski sustav gromobranske zaštite. Stoga su pokrovi ravnim trakama PREFA (Prefalz i Falzonal) odobreni kao prirodni sastavni dio hvatača munje, dok su mali formati PREFA (krovne ploče, krovne šindre, krovni paneli, krovni rombovi) odobreni kao prirodni odvod sustava gromobranske zaštite (montaža dodatnog hvatača munje i pričvršćenje na uzemljenje). Postoje iznimke od norme prema kojima primjerice objekte s povećanim rizikom (npr. zgrade ugrožene eksplozivnom atmosferom) valja izvesti na poseban način. Stoga integriranje krovnih i fasadnih sustava PREFA u vanjski sustav gromobranske zaštite valja planirati za svaki objekt posebno. Informacije o potrebi i vrsti izvedbe gromobranske zaštite na nekom objektu dobit ćete kod izvođača gromobranskih sustava odnosno koncesioniranih električara. Pobliže o temi gromobranske zaštite pronaći ćete ovdje.

Mala zrna tuče ne mogu učiniti ništa krovu PREFA sa stucco površinom. U slučaju tuče s ekstremno velikim zrnima nije moguće isključiti funkcionalno oštećenje krova kao kod svih materijala za krov. No, čak u slučajevima najekstremnije tuče možemo gotovo sigurno isključiti probijanje krova PREFA. Za slučaj da nakon snažne tuče nije ugrožena funkcionalnost, ali su prisutni vizualni nedostatci u obliku laganih udubljenja, valja paziti na to da se osiguranjem pokriju i vizualna oštećenja. Kod postojećih osiguranja valja paziti na to da nije isključena naknada štete za vizualnu štetu.

Krovni i fasadni proizvodi PREFA (mali format te Prefalz i kazete Siding*) kategorizirani su kao negorivi prema normi EN 13501-1 s razredom reakcije na požar „A1“. Razred reakcije na požar A1 znači da proizvodi od aluminija nisu gorivi. Ostale pojedinosti o zaštiti od požara možete pročitati ovdje.

*izuzeti proizvodi u bojama tamni orah, hrast sivo-bež i hrast prirodni (klasa ponašanja prema požaru „A2-s1, d0“ - nezapaljivi)

Aluminiji ne samo da je dugotrajniji i da zahtijeva manje održavanja, on je i mnogo lakši od uobičajenog krova s crjepovima (vidi ovdje). Ako živite u području u kojem se nalaze brojni krovovi s crjepovima i stoga tražite kvalitetan limeni krov koji izgleda kao crijep, onda je krovni sustav PREFA ciglasto crvene boje kvalitete P.10 idealan za vaš novi krov odnosno vašu sanaciju krova.

Ovisno o proizvodu, površina proizvoda PREFA dostupna je u glatkoj izvedbi ili sa strukturom stucco. Kada ima strukturu stucco, koja je nastala obradom valjcima, materijal je dodatno učvršćen, zbog čega je aluminij još manje osjetljiv na tragove obrade, a zbog toga se i jednostavnije postavlja.

Bogata paleta boja proizvođača PREFA sadrži brojne boje kvalitete P.10 kao i brojne druge standardne boje, primjerice:

 • 01 P.10 smeđa 
 • 02 P.10 antracit 
 • 03 P.10 crna
 • 04 P.10 ciglasto crvena
 • 05 P.10 oksidno crvena
 • 06 P.10 mahovinasto zelena
 • 07 P.10 svijetlosiva
 • 08 P.10 cink siva
 • 10 P.10 prefa bijela
 • 11 P.10 orah smeđa
 • 17 P.10 bijela
 • 19 P.10 tamnosiva
 • 41 P.10 hrđavo smeđa
 • 42 P.10 pješčano smeđa
 • 43 P.10 kameno siva
 • 46 P.10 patina zelena

Kod fasadnih je elemenata PREFA izbor boja još i veći. Tu postoje i rijetke boje kao što je primjerice bjelokost ili bronca. Sve proizvode PREFA i njihove dostupne boje pronaći ćete ovdje.