Oblikovanje fasade: Ideje i savjeti za Vašu novu fasadu!: Savjeti o gradnji

Oblikovanje fasade

Fasada, kao dio oplate zgrade, Vašoj kući ne nudi samo zaštitu od vanjskih utjecaja, nego također značajno pridonosi izgledu Vašeg doma. Bez obzira treba li se Vaša nova fasada skromno i nenametljivo uklopiti u okolinu ili je želite oblikovati tako da postane atrakcija novoizgrađenog naselja – mogućnosti prilikom njezinog oblikovanja toliko su raznolike i individualne kao i investitori.

U nastavku Vam stoga želimo približiti ono što trebate znati vezano za tematiku fasadnih materijala te oblikovanja i sanacije fasade. Isto tako, odgovorit ćemo Vam na česta pitanja o ovješenim fasadama sa stražnjom ventilacijom.

Zašto mi treba fasada?

Funkcionalni razlozi

Vanjska ovojnica oduvijek je bila iznimno značajna karakteristika za postojanost zgrade. Ona prvenstveno služi kao prva linija obrane kuće od vremenskih utjecaja: snijega, kiše, vjetra i sunca. Budući da su se vremenski fenomeni proteklih godina značajno pojačali, iznimno je važno biti pripremljen za različite vremenske utjecaje i ponuditi zidovima kuće dovoljnu zaštitu.

Osim zaštitne funkcije za zgradu, fasada ispunjava još jednu važnu i korisnu funkciju, koju investitor obavezno treba uzeti u obzir: optimalna fasada smanjuje potrošnju energije jer djeluje kao toplinska izolacija. Nadalje, ona osigurava ugodnu klimu stanovanja, poboljšanu zaštitu od požara te štiti od vanjskih zvukova i buke. Međutim, mnoge od funkcija mogu se ispuniti samo ako postoji odgovarajuća, optimalna izolacija.

Optički razlozi

Osim funkcija, izbor fasadne obloge također definira izgled i karakter kuće. Fasada je vidljivi dio oplate zgrade koju vlasnici mogu individualno oblikovati. Mnoštvo različitih materijala, boja i oblika nude veliku slobodu prilikom oblikovanja i mogu se individualno koristiti. Žbukanom fasadom možete, primjerice, staviti druge akcente, nego što bi to bilo moguće s aluminijskim fasadnim pločama ili drvenim fasadnim profilima. Veliki formati daju stambenoj zgradi moderan, industrijski izgled, dok se fasadom, pokrivenom proizvodima malog formata, mogu naglasiti fini detalji. Individualnim oblikovanjem fasade, na različitim zgradama mogu se optički istaknuti pojedini elementi. Bez obzira radi li se pri tome o idiličnoj obiteljskoj kući, modernoj poslovnoj zgradi, garaži koja treba pružati zaštitu ili rustikalnoj vrtnoj kućici.

Obiteljska kuća s višebojnom PREFA fasadom Siding u antracit mat i srebrnoj boji s naglašenim spojem.

Oblikovanje Vaše fasade: Dizajn i mogućnosti dizajna

Kako za sanaciju fasade, tako i za novogradnju, nudi se enorman izbor različitih materijala za oblaganje vlastitog vanjskog zida. Za koji ćete se materijal odlučiti, s jedne je strane „stvar ukusa“, dok s druge strane trebate usporediti prednosti i nedostatke različitih materijala kako biste pronašli najbolje rješenje za svoj projekt.

U najomiljenije materijale za novu oblogu fasade ubrajaju se:

 • Žbuka
 • Drvo
 • Metal, odnosno lim (npr. aluminij, cink, bakar, titan cink)
 • Kamen (npr. pješčenjak, prirodni kamen)
 • Škriljevac
 • Vlaknaste cementne ploče
 • Staklo

Mogućnosti oblikovanja aluminijske fasade tvrtke PREFA

Ovješene fasade sa stražnjom ventilacijom od aluminija tvrtke PREFA, kako zbog svoje konstrukcije, tako i zahvaljujući velikoj raznolikosti boja i proizvoda, nude brojne mogućnosti oblikovanja. Tako, primjerice možete skladnim ili kontrastnim kombinacijama boja kreirati najrazličitije uzorke, a kombinacijom različito velikih fasadnim ploča i shema polaganja definirati upadljive akcente. Tko pak pregibom želi istaknuti dio vanjskog zida zgrade, može taj optički efekt postići oblaganjem fleksibilnim materijalom aluminijem. Fleksibilni materijal PREFA fasadnih proizvoda može se bez problema prilagoditi zidu s pregibom.

Svaki PREFA fasadni proizvod sa sobom donosi drugačije optičke karakteristike i može se različito primijeniti. Aluminijske kompozitne ploče velikog formata mogu se postaviti na fasadu u horizontalnom, vertikalnom ili dijagonalnom smjeru, a osim toga se CNC glodalicama po želji mogu dodati jedinstveni detalji i uzorci. Uz to, oblikovanje fuga kod aluminijskih kompozitnih ploča i fasadnih kazeta Siding nudi najrazličitije opcije. Ovisno o tome, treba li fuga postojati te u kojoj veličini i tipu, može se postići drugačiji efekt. S fugama u drugoj boji na taj se način, primjerice, stvaraju optički akcenti na metalnoj fasadi. PREFA fasadne kazete Siding mogu se kombinirati u različitim ugradbenim širinama i mogu se pomoću dokazanog sustava utor-pero montirati okomito, vodoravno ili koso na zid kuće. Aluminijske kompozitne ploče također su pogodne za posebno kreativno povučene linije i uzorke polaganja na fasadi kuće. Upravo su zato toliko tražene u modernoj arhitekturi ili za veće građevinske objekte i pothvate. Uzbudljive projekte možete pronaći u našoj galeriji referentnih objekata.

Aluminijska fasada s Prefalz-om/Falzonal-om u maya zlatnoj. Kombinacija sa staklom i betonom ostavlja markantan dojam.

Primjenom PREFA malih formata (zidne šindre, zidnog romba i fasadnog panela FX.12), kreativnosti nisu postavljene nikakve granice. PREFA zidnim rombovima, koji su dostupni u dimenzijama 20 × 20, 29 × 29 i 44 × 44, fasadi se, primjerice, može dati jedinstveni ljuskasti izgled.

Neuobičajeni rubovi fasadnih panela Siding.X i FX.12 zgradi mogu pružiti posebno otmjen i moderan izgled. Ovisno o upadu svjetla, dobu dana i okolini, fasada kuće dobiva promjenjiv i nepravilan dizajn, čime svaki objekt postaje unikat.

A čak i ako fasadu želite obložiti u optici kamena ili betona, PREFA Vam za to nudi proizvode u odgovarajućim bojama. Laganim PREFA fasadnim kazetama Siding i fasadnim panelima Siding.X u bojama P.10 kameno siva i P.10 svijetlo siva mogu se postići optički slični akcenti.

Još jedna prednost PREFA proizvoda, koju brojni investitori, izvođači i arhitekti vrlo cijene, jest ta da se visoko vrijedan i plemenit materijal zahvaljujući velikoj paleti boja jako dobro uklapa s drugim (građevinskim) materijalima kao što su primjerice drvo ili staklo. S arhitektonskog gledišta time je moguće postići izuzetno puno kombinacija, zahvaljujući kojima investitor, projektant i izvođač fasade imaju brojne mogućnosti oblikovanja. S velikim izborom boja tvrtke PREFA, sigurno će se pronaći boja fasade koja optimalno odgovara već postojećim ili novim prozorima, vratima i drugim detaljima kuće i dobro se s njima slaže. Zahvaljujući različitim površinama mogu se staviti posebni naglasci ukoliko postoji takva želja. Osim toga s PREFA kompletnim sustavom, različiti dijelovi kuće, od obloge podnožja pa sve do obloge zabata i nadstrešnice mogu se oblikovati željenim proizvodom u odgovarajućoj boji. Čak i krovna odvodnja (krovni žlijeb, odvodne cijevi itd.) zgrade mogu se, ovisno o ukusu, ili bojom uklopiti u ukupnu sliku te stoga biti gotovo nezamjetni ili svjesno iskoristiti snagu boje i naglasiti arhitekturu zgrade. PREFA sustav odvodnje sadrži aluminijske žljebove za odvod kišnice u četvrtastoj i okrugloj izvedbi, koji se mogu odabrati u skladu s preferencijama. S PREFA kompletnim sustavom zajamčeno je idealno međusobno pričvršćenje svih komponenti – od krova, preko krovne odvodnje pa sve do fasade i svih dijelova dodatnog pribora.

S PREFA oblogom fasada ne dobiva samo individualan izgled, nego je također izvrsno zaštićena od vremenskih utjecaja. Kao što vidite, Vama i Vašoj kreativnosti prilikom površinskog oblikovanja Vaše nove fasade PREFA fasadnim sustavima nisu postavljene gotovo nikakve granice! Za više ideja vezano za fasadu i inspiraciju, bez obzira je li riječ o novogradnji ili sanaciji fasade, svakako prelistajte naše referentne objekte i galeriju sanacija.

Eine Hand hält ein Smartphone mit einem Foto von einem Haus mit dem PREFA Fotoservice - man erkennt das Haus mit und ohne PREFA Dach.

Vaša kuća u Prefa izdanju

Pomoću fotomontaže ćemo Vam pokazati kako lijepo Vaša kuća izgleda s PREFA krovom ili PREFA fasadom.

Ovješena fasada sa stražnjom ventilacijom

Ovješena fasada sa stražnjom ventilacijom (skraćeno ventilirana fasada) doduše zvuči komplicirano i kao potpuno novi izum, ali zapravo je riječ o stoljetnom, dokazanom i održivom sustavu koji je potekao iz klimatski oštrih planinskih regija. Ovdje se radi o višeslojnoj konstrukciji vanjskog zida sa stražnjom ventilacijom. Fasadna obloga ne montira se izravno na zid kuće, nego se pričvršćuje na podkonstrukciju. Na konstrukcijskoj razini, sloj izložen vremenskim uvjetima, dakle fasadna obloga, razdvaja se od toplinske izolacije fasade, čime nastaje stražnji ventilacijski prostor. Ovaj stražnji ventilacijski sloj regulira ravnotežu vlage. Zahvaljujući ovoj konstrukciji, fasade su znatno manje podložne štetama uzrokovanim vlagom nego fasadni sustavi bez stražnje ventilacije. Raznoliki fasadni elementi od aluminija tvrtke PREFA nude se isključivo u izvedbi sa stražnjom ventilacijom i stoga su savršeno prikladni za ovaj tip konstrukcija.

Konstrukcija ovješene fasade sa stražnjom ventilacijom

Ovješena fasada sa stražnjom ventilacijom sastoji se od četiri komponente: nosive konstrukcije, toplinske izolacije, podkonstrukcije i ovješene fasadne obloge. Komponente su u nastavku detaljno objašnjene.

 • Nosiva konstrukcija (zid, okvirna drvena konstrukcija itd.) preuzima veći dio težine i stoga također pridonosi izolaciji. Ako je riječ o zidanoj nosivoj konstrukciji, ovisno o debljini i materijalu cigle možda čak neće biti potrebna nikakva daljnja izolacija.
 • Toplinska izolacija montira se na nosivu konstrukciju iza vidljive fasadne obloge. Najčešće se sastoji od mineralnih materijala kao što su staklena ili kamena vuna. Međutim, čak i ako želite ekološki graditi i pridajete važnost održivosti, dostupni su mnogobrojni alternativni izolacijski materijali kao na primjer kudjelja ili pluto. Debljina izolacijskog materijala varira i prije svega ovisi o željenoj izolacijskoj vrijednosti. Potrebno je uzeti u obzir da svaki građevinski materijal ima svoje vlastite izolacijske vrijednosti. Ovisno o debljini i kombinaciji s dotičnim fasadnim materijalom, u konačnici se dobiva željena ciljna vrijednost. Glavna zadaća toplinske izolacije je minimalizirati tok topline između stambenog prostora i vanjskog područja te spriječiti nastanak toplinskih mostova. To znači da se energija grijanja ne gubi i da se zid zimi ne rashlađuje. Ako izolacija nije dovoljna, usprkos tome mogu nastati toplinski mostovi. Zahvaljujući specijalnoj konstrukciji ovješene fasade sa stražnjom ventilacijom, toplinska izolacija zaštićena je od vremenskih utjecaja. Nadalje, nudi učinkovitu zaštitu od zvukova i buke izvana.
 • Vrijednost U (koeficijent prolaska topline) najvažniji je parametar vezano za toplinsku izolaciju. On navodi količinu topline, koja se gubi po kvadratnom metru građevinskog elementa ako razlika temperature između unutarnjeg i vanjskog dijela zgrade konstantno iznosi jedan stupanj Celzija, odnosno jedan Kelvin. Što je toplinska izolacija komponente bolja, to je rezultat vrijednosti U niži.

 • Podkonstrukcija (PK) je vezivni član između nosive konstrukcije i fasadne obloge. U ovom sloju instalacije odvija se stražnja ventilacija. Fasadni profili polažu se s dovoljnim razmakom do izolacije na podkonstrukciju, čime dolazi do konstrukcijskog razdvajanja ovih dviju komponenti i nastaje zračni raspor. Raspor između obje komponente regulira ravnotežu vlage u tijelu zgrade. Podkonstrukcija može biti izrađena od drveta, ali i od aluminija, odnosno od kombinacije oba materijala. Ako se odabere aluminijska podkonstrukcija, postoji mogućnost trajne kompenzacije eventualnih neravnina vanjskog zida.
 • Ovješena fasadna obloga služi kao zaštita od kiše i vremenskih utjecaja, a radi se o vanjskom sastavnom dijelu fasade koji se može različito i kreativno oblikovati.

Funkcije ovješene fasade sa stražnjom ventilacijom

Zahvaljujući svojoj specijalnoj konstrukciji i postojećim komponentama, ovješena fasada sa stražnjom ventilacijom omogućava neke značajne zaštitne funkcije koje su u nastavku detaljnije objašnjene.

Toplinskom izolacijom minimalizira se tok topline između vanjskog i unutarnjeg prostora. Ljeti, vrući zrak se ne može akumulirati iza fasade jer se zahvaljujući stražnjoj ventilaciji penje i praktički „odvodi“ te time postiže optimalno izjednačavanje temperature. To i ljeti i zimi, dakle cijele godine, omogućava ugodnu i uravnoteženu klimu u unutarnjem prostoru. Osim toga, vodena para koja se skuplja u stambenom prostoru, a nastaje primjerice zbog kuhanja, kupanja, tuširanja ili pranja rublja, može se odvoditi preko stražnje ventilacije.

Uz to, ovješena fasada sa stražnjom ventilacijom postiže smanjenje opterećenja bukom i stoga nudi zaštitu od buke. Nadalje, sve komponente sustava konstrukcije se mogu odabrati tako da ispunjavaju protupožarne tehničke zahtjeve sukladno propisima i zakonima u graditeljstvu te je stoga zajamčena optimalna zaštita od požara.

Zahvaljujući specijalnoj konstrukciji, izolacija je zaštićena od kiše, vlage i vjetra. Nadalje, izolacijski materijal ljeti štiti stambeni prostor od zagrijavanja, a zimi od rashlađivanja. Stoga intaktna izolacija u hladnom godišnjem dobu služi kao akumulator topline jer zadržava toplinu u unutarnjem prostoru, što omogućava smanjenje troškova grijanja.

Osim konstrukcije, koja donosi brojne prednosti, na cijeni je prvenstveno velika sloboda oblikovanja fasada sa stražnjom ventilacijom. Velikim izborom različitih materijala i boja mogu se postići jedinstvene fasadne obloge.

Moderna obiteljska kuća s lijepim PREFA fasadnim panelima Siding.X u antracit boji i elementima od drva.

Kakva je razlika u odnosu na „običnu“ fasadu bez stražnje ventilacije?

„Obična“ fasada bez stražnje ventilacije naziva se termoizolacijski kompozitni sustav (ETICS).

Termoizolacijski kompozitni sustav je konstrukcija koja služi za izoliranje vanjskih zidova zgrade. Izolacijski materijal se ljepilom, tiplama ili sustavom šina pričvršćuje izravno na nosivu konstrukciju, nakon čega dolazi nosivi sloj žbuke i površinski sloj, kod kojeg se, primjerice, radi o gornjoj žbuci ili ravnoj oblozi.

Termoizolacijski kompozitni sustavi primjenjuju se kako pri novogradnji, tako i pri sanacijama i često se biraju jer su poznati kao dobro osnovno rješenje za ograničeni budžet, prije svega u kombinaciji s izolacijskim materijalima EPS i XPS. Međutim, korištenje ovih izolacijskih materijala je upitno zbog ekoloških razloga, budući da je za njihovu proizvodnju potrebna nafta koja je samo ograničeno raspoloživa. Ako se za izoliranje termoizolacijskih kompozitnih sustava koriste održivi građevinski materijali, cijena se brzo može umnogostručiti, zbog čega su eventualne prednosti glede troškova u usporedbi s fasadom sa stražnjom ventilacijom djelomično zanemarive u segmentu održivih izolacija.

Nedostaci termoizolacijskih kompozitnih sustava:

 • Glavni problemi, koji nastaju vezano za termoizolacijski kompozitni sustav, uzrokovani su vlagom. Tako, primjerice, voda, koja je možda prodrla u fasadu zbog malih pukotina ili grešaka u obradi, kasnije više ne može tako jednostavno izaći. Osim toga, eventualna vlaga u izolaciji dovodi do toga da je izolacijsko djelovanje sustava djelomično značajno smanjeno. Uz to, zbog vlage u zidu nastaje opasnost od plijesni u unutrašnjosti zgrade. To može uzrokovati zdravstvene probleme te zahtijevati skupo sušenje, sanaciju i obnavljanje kuće i zidova.
 • Još jedan nedostatak je da kondenzacija vode od topljenja snijega ili leda može brzo dovesti do pojačanog stvaranja mahovine i algi na kući, stoga fasadne boje i žbuke često sadrže herbicide kako bi se upravo to spriječilo. Međutim, ti se herbicidi brzo ispiru kišom i kondenziranom vlagom te cure u tlo, što bi pak moglo dovesti do rizika za zdravlje i okoliš te posljedično, prije svega na strani izloženoj vremenskim utjecajima, do ružnih promjena boje fasadne površine.
 • Osim toga, prilikom sanacije ili obnove starih zgrada mora se uzeti u obzir da se prije montaže termoizolacijskog kompozitnog sustava moraju ukloniti svi mogući ukrasi kako bi se dobila ravna fasada.
 • Sljedeći problem predstavljaju kukci i male životinje poput, primjerice, ptica ili miševa, koji se probijaju kroz vanjski sloj fasade, zatim se gnijezde iza fasadne obloge i ostavljaju štete. Ali i pauci, koji rado pletu mrežu na mjestima vanjskog zida zaštićenim od vremenskih utjecaja, mogu ostaviti tamne mrlje i ružna mjesta na žbukanoj fasadi.

Prednosti ovješene fasade sa stražnjom ventilacijom tvrtke PREFA

PREFA aluminijski fasadni sustavi izvode se kao ovješene fasade sa stražnjom ventilacijom.
Čak i ako mnogi rado sami „rade“ na svojoj kući i više se ne mogu smatrati priučenim kućnim majstorima, fasadna rješenja tvrtke PREFA može montirati isključivo školovano osoblje i kvalificirani obrtnici. To se odnosi kako na PREFA fasadna rješenja, tako i na PREFA krovne sustave.

Fasada sa stražnjom ventilacijom tvrtke PREFA nudi brojne prednosti. U to se, između ostalog, ubrajaju:

Pouzdana zaštita od vremenskih utjecaja

Fasada je jedan od sastavnih dijelova zgrade, koji je iznimno izložen vremenskim utjecajima, zbog čega na zidnoj oblozi može doći do taloženja nečistoće, koja uzrokuje vizualne nedostatke i umanjuje njezinu funkciju. Žbukane i drvene fasade posebno su pogođene u tom pogledu te se stoga moraju redovito održavati ili popravljati kako bi se pravodobno izbjegla veća oštećenja. Iako su aluminijske zidne obloge tvrtke PREFA po tom pitanju jako dobro zaštićene, preporučujemo da ih redovito pregledavate i održavate kako biste mogli ukloniti eventualno nastale nečistoće. Kad se zaprljaju, fasade i krovovi tvrtke PREFA mogu se vrlo jednostavno očistiti prema uputama za čišćenje. Materijal aluminij oduševljava svojom dugovječnošću te u kombinaciji s površinskim premazom P.10, koji se odlikuje postojanošću boje, prkosi vanjskim utjecajima i opterećenjima.

Konstrukcija ovješene fasade sa stražnjom ventilacijom tvrtke PREFA s fasadnim panelom FX.12.

Konstrukcija ovješene fasade s nosivom konstrukcijom, izolacijom, podkonstrukcijom i oblogom s PREFA fasadnim panelom FX.12.

Prilagodljiva aluminijska obloga tvori vrlo dobru zaštitu od kiše i oluje. Sa zatvorenim fugama, izolacijski materijal zaštićen je od vremenskih utjecaja. Ako bi usprkos tome kišnica prodrla iza fasadne obloge, ona se opet suši u stražnjem ventilacijskom prostoru i ne može dospjeti do termoizolacijskog sloja. Stoga su aluminijske vanjske obloge također vrlo dobre za stranu stambene zgrade koja je izložena vremenskim utjecajima.

U idealnom slučaju, streha služi kao kakva-takva zaštita fasadne obloge kuće od vremenskih utjecaja. Pri modernim građevinskim formama, gdje je streha vrlo mala ili uopće ne postoji, ta zaštita, međutim, vrlo često nije dovoljna. U tom slučaju tu su metalne fasade tvrtke PREFA koje su iznimno otporne na vremenske utjecaje.

Obiteljska kuća u šumskom okruženju s PREFA aluminijskom fasadom otpornom na vremenske utjecaje u svijetlo sivoj boji.

Drveni elementi vrlo su omiljeni pri oblikovanju fasade jer objektu pružaju posebnu profinjenost. Tko bi želio imati drvenu fasadu, ali mu nije privlačno dotrajalo drvo ili ne ga može i ne želi redovito premazivati, svakako treba odabrati aluminijsku fasadu u optici drva. Za aluminijsku fasadnu oblogu u optici drva koja se lako održava, posebno su pogodne PREFA fasadne kazete Siding u bojama svijetlog ili tamnog drva. Kako bi se postigao što realističniji efekt drva, elementi trebaju imati fugu. Kod obloga zabata, fasadne kazete Siding u optici drva često se polažu okomito i s fugom, pri čemu to naravno ovisi o regiji i ukusu investitora. Osim toga, fasadne kazete Siding također su idealne za bojom usklađeno podsvođe krova koje se uz to i lako održava. Naknadno premazivanje, koje je nužno kod drvenih fasada, s PREFA fasadom više nije potrebno.

Stambena zgrada s ovješenom fasadom sa stražnjom ventilacijom tvrtke PREFA s fasadnim kazetama Siding u optici svijetlog drva i zidnim rombovima.

Bezbrojne mogućnosti oblikovanja

 • Još jedna korisna prednost je prilagodljivost aluminija: postojeće rolete, prozori, zabat kuće, garažna vrata i nadstrešnice za auto nisu nikakav problem pri obnovi fasade jer se fasada može bez problema prilagoditi postojećim elementima.
 • Aluminijske fasadne obloge tvrtke PREFA primjenjuju se za sve vrste zgrada: obiteljske kuće ili višestambene zgrade, ali isto tako poslovne zgrade i različite dogradnje, primjerice garaže, nadstrešnice za auto ili vrtne kućice.
 • S različitim proizvodima tvrtke PREFA, kao što su kompozitne ploče velikog formata, limene trake Prefalz i PREFA mali format (fasadne šindre, zidni rombovi i fasadni paneli FX.12) te s brojnim raspoloživim bojama, otvaraju se gotovo beskonačne mogućnosti oblikovanja prilikom gradnje fasade s tvrtkom PREFA.

Prednosti materijala aluminija

 • Prilagodljivi aluminij nije zapaljiv te osim toga nudi zaštitu od udara munje, jer je s aluminijskom konstrukcijom ostvareno već 95 posto uvjeta za odvod munja. Detaljne informacije o gromobranskoj zaštiti i zaštiti od požara možete pročitati na dotičnim informativnim stranicama.
 • Uz to relevantan je ekološki aspekt: Materijal je posebno održiv. Za proizvodnju PREFA proizvoda velikim se dijelom koristi sekundarni aluminij. Pri tome se radi o aluminiju koji je već recikliran. Prednost ovoga je: Prilikom recikliranja potrebno je samo oko pet posto prvotne energije utrošene za proizvodnju. Još jedna prednost sustava je jednostavno eventualno zbrinjavanje. Dijelovi se mogu lako demontirati i pojedine komponente se mogu reciklirati prema vrsti materijala.
 • Aluminijske obloge kuće imaju zbog materijala posebnu vrijednost. U slučaju eventualne demontaže prilikom recikliranja se čak može i nešto zaraditi.

Prednosti PREFA krovnih sustava također vrijede i za aluminijske fasade tvrtke PREFA: Materijal je lagan, nehrđajući, uvelike otporan na koroziju, elementi se mogu fleksibilno polagati i ne zahtijevaju gotovo nikakvo održavanje. Otporan je i dugotrajan, nudi gotovo bezgranične mogućnosti oblikovanja, može se reciklirati i nije škodljiv za zdravlje. Već se generacijama primjenjuje u gradnji i sanaciji. Stoga PREFA daje 40-godišnje jamstvo na boju za proizvode s kvalitetom laka P.10 protiv otpadanja, ljuštenja, bubrenja i pucanja te 40 godina jamstva na osnovni materijal protiv pucanja, korozije i šteta uzrokovanih smrzavanjem. Detalje o jamstvu i jamstvenom certifikatu, koji možete zatražiti nakon što su Vašu novu fasadu dovršili PREFA stručnjaci, pronaći ćete ovdje.

Stambena zgrada s fleksibilnom i dugotrajnom PREFA krovnom i fasadnom oblogom od aluminija u antracit boji.

Koliko košta aluminijska fasada sa stražnjom ventilacijom?: Troškovi

Načelno vrijedi: Svaka je ponuda individualna i potreban joj je poseban proračun koji izrađuje naš školovani izvođač. Paušalna cijena po kvadratnom metru za PREFA fasadu ne postoji, jer cijena jako ovisi o tome koliko se prozora, vrata i drugih individualnih detalja mora uzeti u obzir.

Ako je riječ o sanaciji fasade, pri izradi proračuna treba voditi računa da za skidanje i zbrinjavanje starog fasadnog materijala mogu nastati dodatni troškovi. Ako se pri starom fasadnom materijalu, primjerice, radi o vlaknastim cementnim pločama s azbestom, tada su potrebni stručna demontaža i stručno zbrinjavanje starog fasadnog materijala.

Troškovi fasade iz perspektive roka trajanja

Odluka za fasadu često se donosi na temelju troškova gradnje (za materijal, izvođenje itd.), a da se pri tome ne uzimaju u obzir kasniji troškovi koji nastaju tijekom korištenja. Istraživanje sveučilišta Donau-Universität Krems (Austrija) (Usp. ÖFHF (2015): ÖFHF: Lange Lebensdauer der VHF überzeugt, str. 1f) iz 2015. godine pokazuje da su troškovi životnog ciklusa ovješenih fasada sa stražnjom ventilacijom u usporedbi s termoizolacijskim kompozitnim sustavima najčešće niži tijekom razdoblja od 50 godina. Čak i ako se troškovi gradnje ovješene fasade sa stražnjom ventilacijom (npr. aluminijskih fasadnih kazeta Siding) u prvom koraku čine višim u usporedbi s termoizolacijskim kompozitnim sustavima, oni se amortiziraju zahvaljujući sukladno dugoročnom korištenju. To je jedna od bitnih spoznaja istraživanja. S jedne strane, kod ovješenih fasada sa stražnjom ventilacijom nastaju niži troškovi održavanja, a s druge strane mogu se uračunati uštede u odnosu na žbukanu fasadu prilikom održavanja jer se žbuka nakon određenog vremena mora ponovno premazati, odn. popravljati. Niski troškovi održavanja u kombinaciji s dugim vijekom trajanja ovješenih fasada sa stražnjom ventilacijom stoga predstavljaju smisleno ulaganje. U pozitivne sporedne efekte se kod mnogih fasadnih materijala za ovješene konstrukcije sa stražnjom ventilacijom također ubrajaju i niska podložnost oštećenjima i posebna zaštita kompletne zgrade. Dugoročno povećanje vrijednosti, odn. očuvanje zgrade mora se također uračunati u proračun kako bi se dobili stvarni troškovi.

Sanacija fasade

Postoji puno razloga koji govore u prilog sanaciji obloge kuće. U to se, primjerice, ubrajaju visoki troškovi grijanja, do kojih dolazi zbog loše ili nedovoljne izolacije vanjskih zidova. Dragocjena energija iz unutrašnjosti kuće se tada između ostalog gubi preko fasade. Ostali razlozi za obnovu fasade mogu biti oštećenja (zbog nevremena, djelovanja sile, životinja ili kukaca), ili šteta uzrokovanih starenjem (primjerice oljuštena ili izbijeljena fasada) koje nastaju tijekom vremena. Međutim, razlog za renoviranje fasade ne moraju uvijek biti oštećenja. Ponekad naprosto postoji želja da se nakon mnogo godina kuća modernizira ili pregradi.

Kada se fasada mora obnoviti?

Male pukotine i štete na staroj žbukanoj fasadi vlasnik može djelomično i sam popraviti, za to možda čak i nije potrebno angažirati zidara. Međutim, ako su vidljive veće štete, na primjer ako su se otkinuli dijelovi zida ili postoje veća propusna mjesta kroz koje ulazi vlaga, tada je nužna sanacija.

Može li se stara fasada prekriti novom PREFA fasadom?

PREFA fasada se u prvom koraku mora pričvrstiti na stabilnu i stručno izvedenu podkonstrukciju. Načelno se može postaviti na postojeći fasadni materijal, međutim stara fasada i postojeća nosiva konstrukcija se prije toga obavezno trebaju provjeriti.

Je li moguća sanacija fasade bez izolacije?

Često se trenutak za obnovu fasade istovremeno koristi i za izvođenje toplinske sanacije. To je zato što intaktna izolacija s jedne strane pomaže u smanjenju troškova grijanja, a s druge strane se mogu povećati udobnost stanovanja i vrijednost kuće.

Česta pitanja naših kupaca: ČPP

Krajnji kupac ne može samostalno kupiti i postaviti PREFA proizvode jer oni nisu pogodni za samostalno postavljanje. Moguće ih je nabaviti isključivo preko naših školovanih ovlaštenih poduzeća koji ih onda i stručno postavljaju. Prava iz jamstva na materijal i boju mogu se ostvariti samo ako je postavljanje obavljeno preko naših partnerskih poduzeća.

PREFA nije fasada od žbuke nego visoko kvalitetna aluminijska fasada koja se montira kao ovješena fasada sa stražnjom ventilacijom.

Strah od hrđanja potpuno je neutemeljen jer aluminij ne može hrđati. Ako se površina PREFA aluminijske fasade ošteti, stvara se zaštitni oksidni sloj, zahvaljujući kojem trajnost PREFA fasade ostaje nepromijenjena.

PREFA fasade montiraju se kao ovješene fasade sa stražnjom ventilacijom. To znači da između aluminijske fasadne obloge i izolacije postoji razmak za stražnju ventilaciju. Ljeti, vrući zrak se ne može akumulirati iza fasade jer se zahvaljujući stražnjoj ventilaciji penje i takoreći odvodi. Zimi zbog ove konstrukcije nastaje toplinska zaštita budući da se u stražnjem ventilacijskom prostoru povećava toplinski prijelazni otpor. Ovaj međuspremnik temperature u stražnjem ventilacijskom sloju omogućava udobnu klimu u unutrašnjim prostorijama tijekom svih godišnjih doba.

PREFA fasada je krajnja vanjska zaštitna oplata Vaše kuće i istovremeno služi kao vizualni oblikovni element koji Vaš dom čini ljepšim. Ona ne treba samo lijepo izgledati, nego Vašem domu također nudi zaštitu od vjetra i vremenskih prilika. Osim toga, otporna PREFA aluminijska obloga zaštićuje slojeve koji se nalaze iza nje (nosiva konstrukcija, izolacija i podkonstrukcija) od vremenskih utjecaja. Budući da je Vaša PREFA fasada posebno otporna na vremenske utjecaje, možete desetljećima uživati u njezinom lijepom izgledu.

Treba obratiti pozornost da se PREFA fasadni proizvodi ne smiju pomiješati sa sendvič panelima ili drugih proizvodima s integriranom izolacijom, jer su oni isključivo specijalizirani za gore navedene funkcije (zaštita i vizualno oblikovanje). Ako i Vi želite imati visoko kvalitetnu PREFA fasadu od aluminija, školovano obrtničko poduzeće će se, osim vidljivog uljepšanja Vašeg doma PREFA fasadnom oblogom, također pobrinuti za odgovarajuću podkonstrukciju te, po želji, za odgovarajuću izolaciju.

Konstrukcija ovješene fasade sa stražnjom ventilacijom treba spriječiti stvaranje vlage. Zbog razdvajanja izolacije i fasadne obloge nastaje stalna zračna struja u stražnjem ventilacijskom sloju koja regulira ravnotežu vlage i osigurava suhoću. Zahvaljujući trajnoj ventilaciji, pri stručnoj montaži ne može doći do nastanka plijesni ispod fasade.

Ako je PREFA fasada pravilno izvedena, u području dovoda i odvoda zraka montira se perforirani lim, odn. ventilacijska rešetka koja služi kao zaštita od životinja. Male životinje poput ptica ili miševa dakle ne mogu napraviti štete na Vašoj fasadi ako je ona propisno montirana.

PREFA proizvodi se mogu nabaviti isključivo preko naših školovanih samostalnih „partnerskih poduzeća“ koja ih onda i postavljaju. Time želimo jamčiti da postavljanje naših proizvoda bude stručno izvedeno. Za naše obrtnike nudimo redovito školovanje na PREFA Academy, čime želimo osigurati kontinuiranu kvalitetu prilikom rukovanja našim proizvodima.

Aluminij se može 100 % reciklirati bez gubitka kvalitete. Prilikom postupka recikliranja potrebno je samo 5 % izvorne energije potrošene tijekom proizvodnje. PREFA velikim dijelom koristi reciklirani, takozvani sekundarni aluminij. Stoga je aluminij s ekološkog gledišta idealan izbor materijala.

PREFA daje na proizvode s izvanrednom P.10 površinom 40-godišnje jamstvo na boju i materijal protiv pucanja, korozije (hrđe), šteta izazvanih smrzavanjem, otpadanje boje i bubrenje.

PREFA kod aluminijskih kompozitnih ploča ne dostavlja PE jezgru, nego visoko kvalitetnu FR jezgru. FR znači „fire retardant“. To znači „teško zapaljivo“ (klasifikacija ponašanja u požaru prema EN 13501-1 “B-s1, d0”). Nadalje, aluminijske kompozitne ploče tvrtke PREFA također se dostavljaju s negorivom A2 jezgrom. Detalje o požarnoj klasifikaciji PREFA fasada možete pročitati u PREFA listu s informacijama na temu Zaštita od požara.

U tom slučaju obratite se našim stručnjacima. Oni će Vam naravno dalje pomoći u slučaju eventualnih pitanja, želja i nedoumica.