Sanacija krova: Ovdje je potreban novi krov!: Građevinski savjeti

Stari crjepovi, nedovoljna toplinska izolacija – Vaš krovni pokrov, krovna konstrukcija ili krovna izolacija više ne odgovaraju najnovijim standardima? Možda je Vaš krov postao trošan, ili čak i opasan?

Uvijek dođe trenutak kada stari krov, krovnu konstrukciju ili toplinsku izolaciju Vašeg krova treba hitno obnoviti da bi se izbjegla posljedična oštećenja na građevini. U daljnjem tekstu željeli bismo Vas pratiti korak po korak prilikom sanacije Vašeg krova. Saznajte koje korake je potrebno poduzeti u fazi planiranja, na što prilikom analize ponude obavezno trebate obratiti pozornost, te kako Vaš projekt sanacije provesti u djelo.

1. Faza planiranja

Kad je sanacija krova neophodna, odnosno kad ima smisla? Bez obzira radi li se o estetskim ili tehničkim razlozima – oni mogu biti vrlo različiti.

Potreba iz tehničkih razloga ili zbog uštede energije:

 • Potrošnju energije, a time i troškove grijanja treba toplinskom, odnosno energetskom sanacijom smanjiti na minimum.
 • Na krov treba instalirati fotonaponski, odnosno solarni sustav. Pri tome razlikujemo sustav na krovu i sustav unutar krova. Sustavi unutar krova su direktno integrirani i na taj način zamjenjuju krovni pokrov. Sustavi na krovu, s druge strane, polažu se na nosače/distancere ili montiraju paralelno s krovom, ukoliko su nagib krova i orijentacija odgovarajući.
 • Kada se pojave oštećenja zbog starosti, kao propuštanje vode (npr. prodor vode uz krovne prozore i sl.)
 • Kada uslijed djelovanja ekstremnih vremenskih uvjeta, kao što su oluja ili pretjerani pritisak snijega, nastanu nepopravljive štete.
 • Nedostaci uslijed loše građevinske fizike, kao na primjer stvaranje gljivica ili kondenzacijske vlage u slojevima krova, dakle posljedične štete do kojih dolazi zbog neispravne krovne konstrukcije, također sanaciju čine neophodnom.
Detaillierte Planung Ihrer Dachsanierung mit PREFA

Maßgenau und individuell auf Ihre Bedürfnisse abgestimmt: Jede Dachsanierung bringt andere Anforderungen mit sich, daher ist eine genaue Planung im Vorhinein unabdingbar.

Poželjna zbog modernizacije:

 • Krov treba obnoviti u sklopu izgradnje potkrovnog prostora ili drugih građevinskih radova.
 • Kada postoje estetski razlozi. Kad se na primjer boja Vašeg starog krova ljušti, kada Vam se jednostavno više ne sviđa ili više ne ide uz novu fasadu.

Koje mogućnosti sanacije krova postoje?

U osnovi razlikujemo djelomičnu obnovu, dakle popravak, i cjelovitu sanaciju krova. Postavlja se također pitanje da li je planirana, odnosno potrebna samo sanacija krovnog pokrova, da li se želi ili je potrebno poboljšanje toplinskih svojstava, ili čak treba obnoviti čitavu nosivu krovnu konstrukciju. Na početku investitor treba također odlučiti na koji način u budućnosti želi koristiti potkrovlje. Da li potkrovni prostor treba urediti u stambene svrhe.

U tom slučaju poželjno je slojeve krova izvesti u skladu s budućim zahtjevima. Također treba predvidjeti i eventualne dodatne prozore ili krovne kućice. Ako će se potkrovlje koristiti kao stambeni prostor, onda treba izvesti ventiliranu konstrukciju slojeva krova, s obzirom da ona zbog strujanja zraka ima pozitivan utjecaj za klimu prostora ljeti i zimi, a također potiče i odvođenje vlage. Pri tome su moguće razne izvedbe, od kojih je najčešća metoda s toplinskom izolacijom između roženica. Izvedba s toplinskom izolacijom na roženicama radi se kada se želi postići vidljiva krovna konstrukcija, ili kod već izgrađenih potkrovlja, kad treba izvesti dodatnu toplinsku izolaciju. Ukoliko iz konstruktivnih razloga nije moguća izvedba toplinske izolacije između roženica u dovoljnoj debljini, može se ugradbom dodatne toplinske izolacije ispod roženica postići potrebna toplinska zaštita. Ova izolacija ispod roženica služi i kao dodatna ravnina za vođenje instalacija između slojeva toplinske izolacije i smanjuje djelovanje roženica kao toplinskih mostova.

Ako se potkrovlje ne koristi kao stambeni prostor, ono se može iskoristiti kao ventilirani sloj, ukoliko to okolnosti objekta dozvoljavaju. Metalni krovovi, odn. krovne i zidne obloge iz lima u pravilu trebaju biti izvedeni kao ventilirane konstrukcije (hladni krov). Konstrukcije bez ventiliranog prostora (topli krov) su specijalna rješenja i treba ih posebno projektirati u smislu toplinske fizike. Sastav slojeva krova može uvjetovati dodatne radove, troškove, utrošak materijala, kao i vremenski okvir sanacije.

Podkonstrukciju (letve, međuletve, punu oplatu i dr.) uvijek treba prilagoditi planiranom krovnom pokrovu. Kontraletve i roženice treba dimenzionirati u skladu sa statičkim zahtjevima.

Da li trebam projektanta za moj planirani zahvat?

Da li je za izvedbu potrebno angažirati projektanta, prvenstveno ovisi o tome da li su predviđeni zahvati manjeg opsega ili podliježu prijavljivanju, odnosno ishođenju dozvole. Pod manjim zahvatima smatraju se mjere na građevinskom održavanju, sanaciji ili poboljšanje kuće, kao na primjer obnova krova ili prozora. Kad se, dakle, radi samo o novom pokrovu, izvedba je najčešće moguća bez dodatnog projektanta. U tom slučaju u pravilu izvođač preuzima zadatak projektanta. Treba voditi računa da ne mogu sve struke projektirati. Promjene opterećenja mogu na primjer zahtijevati nove statičke proračune.

Da li mogu svoj krov obnoviti bez građevinske dozvole?

Kad se radi građevinska promjena na zgradi (krovne kućice, krovni prozori, nova krovna konstrukcija i dr.), investitor je obično obavezan ishoditi dozvolu. Ako se u sklopu sanacije radi rekonstrukcija ili dogradnja, treba izraditi podloge za građevinsku dozvolu. Međutim, u pravilu ima i nekoliko iznimki, kad se zahvat može izvesti bez građevinske dozvole ili prijave gradilišta. Da bi se spriječila povreda zakona, preporučljivo je prije obnove krova kontaktirati lokalni Ured za graditeljstvo.

Zatražite savjet stručnjaka

Treba biti oprezan kod zgrada pod spomeničkom zaštitom ili zahtjeva drugih službi, kao npr. u vezi uklapanja u okoliš. U Austriji postoji ukupno devet Zakona o gradnji. Ovdje je preporučljivo angažirati stručnjaka i direktno se informirati kod Ureda za graditeljstvo. Kod energetske sanacije starog objekta ili kod uklanjanja građevinskih grešaka novogradnje, uz navedeno, preporučljivo je uključiti stručnjaka za građevinsku fiziku ili energetskog savjetnika. Da li projektni biro može preuzeti ove poslove ovisi o području njegove djelatnosti.

Savjet PREFA stručnjaka:: Informirajte se unaprijed

Najbolje je informirati se o svom odabranom materijalu i željenoj boji prije nego odete limaru ili građevinaru od svog povjerenja. Razni građevinski sajmovi nude Vam dobru mogućnost da unaprijed dobijete pregled situacije. Osim toga, kod PREFE možete naručiti besplatne prospekte i informativni materijal ili možete dobiti inspiraciju posjetom online fotogaleriji mnogih već realiziranih projekata sanacije i novogradnje. Pokažite potom svom projektantu ili izvođaču odabrane oblike krova i krovne kućice, boje, uzorke polaganja ili krovne elemente. Stručnjak će Vas potom savjetovati u vezi statičkih uvjeta i mogućnosti Vaše sanacije koje iz njih proizilaze. To je najizravniji put do Vašeg novog željenog krova.

Izbor materijala

Koji materijali dolaze u obzir kod visokovrijedne i dugovječne sanacije krova?

Solidan krov ispunjava brojne funkcije: štiti kuću od vjetra i vremenskih nepogoda, ukućanima daje osjećaj sigurnosti i istovremeno daje pečat cjelokupnom izgledu zgrade.

U najboljem slučaju kuća i krov čine cjelinu koja se skladno uklapa u susjedstvo ili čak daje poseban akcent naselju. Pravi materijal, boja, oblik i struktura površine pri tome igraju odlučujuću ulogu. Može se dogoditi da oblik krova i nagib, kao i lokalni građevinski propisi (npr. plan izgradnje, lokalne odredbe) već unaprijed ograniče izbor materijala. Uz to, tradicionalni krovni pokrovi kao što su crijep, betonski crijep, biber, drvena šindra ili škriljevac u modernoj arhitekturi često se zamjenjuju fleksibilnijim, modernijim i dugovječnijim materijalima. Oni se, osim toga, najčešće mogu i bojom uklopiti u okoliš i uz ostale elemente kao što su žljebovi, ograde, grilje, rolete, prozori i drugo. Danas se mnogo kupaca iz tih razloga odlučuje za limeni krov. Ako se odlučite za metalni krov, preporučljivo je da se odlučite za nehrđajuću krovnu šindru, da biste i nakon mnogo godina uživali u njoj.

Gewichtsvorteil von PREFA Produkten im Vergleich zu herkömmlichen Ziegelprodukten – dargestellt durch ein Mädchen, das mit Leichtigkeit PREFA Produkte in die Höhe hält und einen Mann, der Ziegelsteine stemmt.

PREFA Dächer aus Aluminium sind extrem leicht, da sie nur einen Bruchteil eines herkömmlichen Daches wiegen. Das geringe Gewicht hat den Vorteil, dass ein älterer Dachstuhl vor dem Sanieren häufig nicht extra verstärkt werden muss.

Zašto je aluminij idealan materijal za Vaš novi krov?    

S našim "all inclusive" paketom PREFA nudi sve komponente za sanaciju Vašeg krova i fasade, za trajnu zaštitu od vremenskih nepogoda. Kompletan sustav omogućava optimalnu usklađenost krova, žlijeba, fasade i solarnog sustava. Preko 4.000 različitih proizvoda iz aluminija – pribora, komponenti krovne odvodnje ili elemenata pokrova i fasadnih obloga – kod PREFE su svi dijelovi međusobno optimalno usklađeni. Uz to, aluminij je ekstremno prilagodljiv i ispunjava sve želje u oblikovanju površine: PREFA standardni izbor boja obuhvaća 29 boja i nudi veliku slobodu oblikovanja. Pri tome možete, ovisno o proizvodu, birati između do 16 boja P.10 kvalitete boje i daljnjih 13 PREFA standardnih boja.

Bez obzira kojeg je oblika Vaš krov – aluminij nudi u estetskom, kao i u tehničkom smislu visoku fleksibilnost i velike mogućnosti oblikovanja. Ne samo kod strmog krova, nego i kod vrlo malih nagiba krova, PREFA Vam nudi odgovarajuće krovne proizvode: npr. Prefalz već od 3° (voditi računa o ograničenjima prema ÖNORM B 3521-1), krovne ploče i krovni romb 44 × 44 od 12°. (s izuzećem ravnih krovova).PREFA krovni sustavi su čvsti, robustni, nehrđajući, otporni na olujno nevrijeme, a istovremeno vrlo lagani. Daljnja velika prednost: u usporedbi s novim teškim krovnim pokrovom, kod crjepova, odn. krovnih ploča iz aluminija krovnu konstrukciju najčešće nije potrebno pojačavati, što upravo kod starijih zgrada često predstavlja značajan trošak. U područjima u kojima uz to još treba računati s visokim opterećenjem snijegom, krovna konstrukcija se zahvaljujući maloj vlastitoj težini aluminija dodatno nepotrebno ne opterećuje. Osim toga lagana obradivost, upravo kod starih objekata omogućava sigurno pokrivanje svih kuteva i uglova. Također i neravne krovne konstrukcije, kakve često srećemo npr. kod starih seoskih kuća, mogu se idealno pokriti laganim krovom iz aluminija. Brojne prednosti, kao i visoka kvaliteta proizvoda, te dugovječnost aluminija jamče projektantima, izvođačima i investitorima najveći stupanj sigurnosti – PREFA ju daje čak i na pismeno u obliku 40 godišnjeg jamstva na materijal i boju.

Savjet PREFA stručnjaka: : PREFA Fotoservis

Dajte si izraditi individualnu fotomontažu svoje kuće i upoznajte se s njom u PREFA izdanju!

Sviđa Vam se određeni PREFA aluminijski proizvod, ali ne možete si u potpunosti predočiti kako će izgledati na Vašem krovu? Nema problema, jer Vam PREFA svojim Fotoservisom nudi besplatnu fotomontažu s Vašim odabranim proizvodom. Jednostavno učitajte fotografije svoje kuće, izaberite željeni proizvod i boju i za nekoliko radnih dana dobit ćete fotomontažu svoje kuće izrađenu samo za Vas s novim PREFA krovom ili novom PREFA fasadom. Tako ćete si vrlo lako moći predočiti svoj novi krov. Ako bude još otvorenih pitanja, najbolje da se pomoću kontaktnog obrasca obratite našem stručnom savjetniku, koji će Vam rado i kompetentno dalje pomoći.

Troškovi i trajanje

Koji faktori utječu na troškove sanacije krova?

Naravno, opseg sanacije ima najveći utjecaj na troškove: npr. da li se sanira samo krovni pokrov ili se radi i toplinska sanacija? Važan faktor je također i stanje krova. Osim toga razvedenost krova (oblik krova, nagib, krovne kućice, dimnjaci, prozori itd.), sastav krova, kao i odabrani proizvodi mogu imati veliki utjecaj na troškove. Uz to dolazi i položaj objekta, kao i pristupačnost gradilišta. Na selu su, na primjer, mogućnosti pristupa gradilištu, kao i skladištenje materijala najčešće jednostavniji nego u gradu. To vodi do razlika u cijeni s obzirom na lokaciju. Kod izbora limara treba voditi računa o tome da lokalni izvođači vjerojatno mogu bolje ocijeniti geografske specifičnosti, kao što su izloženost vremenskim utjecajima, udari vjetra, maksimalna opterećenja snijegom itd. i stoga mogu dati bolje savjete. Daljnji utjecaj na troškove ima udio planiranog vlastitog rada, ukoliko je to u dogovoru s izvođačkom firmom moguće.

Ukoliko se krov obnavlja zbog oštećenja izazvanih elementarnim nepogodama (npr. nevremenom), preporučljivo je prije sanacije razgovarati sa svojim osiguranjem. Postoji mogućnost da su takve štete ionako pokrivene osiguranjem, tako da će vjerojatno oni preuzeti troškove popravka krova.

Kosten einer Dachsanierung

Koliko košta sanacija krova?

Ovisno o kompliciranosti, troškovi novog krova (uklj. podkonstrukciju, toplinsku izolaciju i dr.) kreću se između 25.000 i 60.000 eura. Ovo je, naravno, samo gruba procjena. Da biste doznali ukupnu cijenu svog projekta, potrebno je da Vam krovopokrivač ili limar od Vašeg povjerenja izradi neobvezujuću ponudu. Za točnu cijenu potrebna je temeljita kalkulacija, da biste dobili individualnu ponudu, koja je točno prilagođena Vašim potrebama i karakteristikama kuće. U kalkulaciju ulaze brojni faktori, kao npr. veličina krova, razvedenost krova, nagib, ili općenite karakteristike.

PREFA štedi vrijeme i novac

PREFA Vam pomaže štediti novac i vrijeme – već kod montaže: sofisticirani proizvodi omogućuju jednostavnu i brzu izvedbu od strane majstora. Uz to, zbog male vlastite težine aluminija (staru) krovnu konstrukciju u pravilu ne treba obnavljati niti ojačavati. Zahvaljujući dugovječnosti i niskim troškovima održavanja, sanacija PREFA krovom isplaćuje se generacijama!

Dauer einer Dachsanierung

Koliko traje sanacija krova?

Ovisno o opsegu sanacije i veličini objekta, radovi mogu različito dugo trajati. Također, i vremenski uvjeti, pristupačnost gradilištu i broj radnika izvođačke firme imaju utjecaja na izvedbu. Nerijetko, opsežna sanacija krova s novom podkonstrukcijom i toplinskom sanacijom može trajati nekoliko tjedana. Ukoliko se radi samo o sanaciji krovnog pokrova, nju je u normalnom slučaju moguće dovršiti za nekoliko dana.

Vorteil eines eingespielten Teams

Prednost uigrane ekipe

Pitajte izvođača za referentni podatak koliko dugo u pravilu traje sanacija „standardne krovne površine“, kao što je na primjer dvostrešno krovište bez krovnih kućica, krovnih prozora, uvala itd. Također je važna i međusobna uigranost firmi i partnera – firme koje su u prošlosti već surađivale znaju način rada onoga drugoga i znaju tko preuzima koje poslove. Tako se ne može dogoditi da radovi ne budu navedeni u ponudi, jer npr. limar pretpostavlja da će ih preuzeti tesar i obrnuto, što bi moglo dovesti do nepredviđenih dodatnih troškova, ili čak do kašnjenja, jer je moguće da naknadno treba naručivati materijal ili slično.

Savjet PREFA stručnjaka:: utvrdite rokove!

Preporučujemo da dogovorene rokove zatražite napismeno i da o njima obavijestite sve uključene. Ovdje je uvijek potreban vaš osobni osjećaj. Kod lokalnih firmi, čiji su Vam majstori poznati, ovo, naravno, nije neophodno potrebno.

Financiranje i potpore

Koje mogućnosti financiranja i potpore postoje?

Upravo kod energetske sanacije krova ili kod prijelaza na obnovljive izvore energije često kod financiranja možete zatražiti potpore. U normalnom slučaju dobivate poreznu olakšicu, kredit s povoljnom kamatom ili direktna financijska sredstva. Čak i kad je broj državnih poticaja i subvencija ograničen zbog sredstava koja su na raspolaganju, postoje brojne mogućnosti na županijskom nivou. Visine poticaja i kriteriji razlikuju se županije do županije.

Što još investitor može učiniti da ubrza napredak radova i uštedi novac?

Da bi se projekt sanacije brzo i povoljno proveo, potreban je dobar projekt i skladna koordinacija pojedinih struka. Od limara, preko tesara do izvođača interijera, svi partneri moraju biti dobro usklađeni.

Po potrebi, s odabranim izvođačem može se dogovoriti da li, i koje radove investitor može izvesti sam, da bi uštedio novac. Treba imati na umu da ovo može usporiti radove, budući da investitoru često nedostaje vrijeme i stručno znanje. Osim toga, djelomično izvođenje radova u vlastitoj režiji može ukinuti jamstvo, ukoliko bi se kasnije javili nedostaci u izvedbi.

2. Faza ponude

Koji obrtnici i struke su potrebni za Vaš projekt?

I ovdje to ovisi o vrsti o opsegu planiranog zahvata. Ako se sanira samo krovna obloga, uključen je limar ili krovopokrivač. Kod sanacije krovne konstrukcije učestvuje još i tesar, jednako kao i kod radova rekonstrukcije ili dogradnje. Kod tih radova, u pravilu, potrebne su još i druge struke, npr. montažeri suhe gradnje, električari, podopolagači i dr. Promjene na građevini koje odudaraju od zadnjih odobrenih projekata, zahtijevaju i angažman projektanta, odn. arhitekta za projektiranje, nadzor i ishođenje potrebnih dozvola. (vidi točku 1).

Obratite pozornost: Iz razloga jamstva i kvalitete, svaki PREFA proizvod trebala bi polagati, odnosno montirati isključivo profesionalna izvođačka firma. 

Mitarbeiter beim Erstellen Ihres individuellen Angebotes

Maßarbeit für Ihr neues Aluminiumdach: Für eine detaillierte Angebotserstellung Ihrer Dachsanierung ist es nötig, die individuellen Besonderheiten des Objektes zu kennen. So erhalten Sie ein maßgeschneidertes Angebot.

Na što mora investitor obratiti pozornost prilikom provjere ponude i potpisivanja? Kako izbjeći skrivene troškove?

Da bi mogli donijeti ispravnu odluku, trebate sakupiti više ponuda i usporediti cijene. Kod toga je potreban što je moguće točniji opis radova. Samo tako traženi radovi postaju jasniji i lakše usporedivi, te se izbjegavaju naknadni radovi koji izlaze iz okvira prvobitne ponude.

Odlučujući kriteriji prilikom usporedbe

Razne ponude trebale bi, što se opsega posla tiče, imati ispunjene iste stavke, inače ih je teško usporediti. Bacite pogled na odabrane proizvode, oznake modela i količine. Da li su navedene točne količine u kvadratnim metrima, ili samo napomena „obračun prema stvarno utrošenim količinama/vremenu”? Ispitajte uvjete plaćanja: Da li se traži avans ili se daje popust? Obratite pozornost na sitno štampani tekst – ispitajte dodatne stavke, kao što je npr. paušal za uređenje gradilišta i troškovi zbrinjavanja otpada. Ovi troškovi mogu varirati, ovisno o postojećem pokrovu – da li se radi o običnom crijepu, ili eventualno treba zbrinuti materijal koji sadrži azbest?

Izvedba u skladu s važećim normama

Kod sastava krova treba se pridržavati nacionalnih normi i smjernica (ÖNORM, OIB itd.). Ponuda bi, stoga, trebala sadržavati sve elemente za izvedbu u skladu s normama. Dodatno zaračunavanje nedostajućih stavki može dovesti do znatnih naknadnih troškova. Za krajnjeg korisnika kao laika ovakva provjera je komplicirana. Stoga se obavezno posavjetujte sa stručnjakom.

Geschulter Arbeiter beim Entfernen und Entsorgen der asbesthältigen, alten Dacheindeckung mit Mundschutz, um ein Einatmen des Asbests zu vermeiden

Bei asbesthaltigem Dachmaterial sollte stets auf eine fachgerechte Abdeckung und Entsorgung geachtet werden. Die Kosten, die dabei zusätzlich entstehen können, sollten nicht außer Acht gelassen werden.

Savjet PREFA stručnjaka:: Izmjene utvrdite i dokumentirajte pismeno!

Obratite pozornost da izmjene i dogovori budu pismeno dokumentirani. Dogovori izvan ugovornih odredbi su u ozbiljnom slučaju bespredmetni, kad naručitelj ne može izvršiti svoju obavezu dokazivanja.

3. Faza izvedbe

Prava i obaveze investitora: na Vama je odgovornost!

Kad radite sanaciju na svojoj zgradi, Vi nastupate kao investitor. U pravilu se pretpostavlja da je objekt koji je predmet sanacije Vaše vlasništvo, odn. da Vi raspolažete potrebnim pravima za provedbu građevinskih zahvata. S time u vezi, naravno, postoji i određena odgovornost. Na žalost, nije uvijek jednostavno nadzirati pojedine faze izvedbe u dovoljnoj mjeri, budući da investitoru za to često nedostaje stručno znanje i vrijeme.

Čak i kad odgovornost za pojedine aspekte sanacije, kao npr. projektiranje i izvedbu proslijedite na druge, Vi u osnovi snosite cjelokupnu odgovornost za svoj građevinski zahvat. Uz to je važno pridržavanje potrebne sigurnosti na radu, i da sve osobe koje rade na gradilištu budu korektno prijavljene. Dogovore sa svim projektantskim i izvođačkim firmama treba izričito definirati u pisanom obliku, u odgovarajućim ugovorima. U suprotnom, u slučaju nastanka štete, to može imati vrlo skupe ili čak sudske posljedica.

Spengler beim Verlegen der PREFA Dachschindel in Silbermetallic

Spengler bei der Arbeit: Verlegt wird die PREFA Dachschindel in der Farbe Silbermetallic. PREFA Produkte werden von geschulten Profis verarbeitet.

Angažiranje voditelja gradnje

Vremensku koordinaciju i kontrolu termina i radova pojedinih struka možete prepustiti i voditelju gradnje. Ovu funkciju može preuzeti i arhitekt, koji tako postaje nadležan za obračun i sve građevinske radove. Time je voditelj građenja posrednik između investitora i izvođačke firme, kao i svih javnih službi uključenih u proces gradnje.

Kontrola na gradilištu – kako investitor najbolje može kontrolirati napredak radova?

Kao investitor, morate redovito obilaziti gradilište i tijekom čitave izvedbe, odn. barem za vrijeme pojedinih faza gradnje voditi razgovore s uključenim firmama. Na osnovu prethodno izrađenog gantograma mogu se definirati kontrolne točke (milestones) i pratiti njihova pravovremena izvedba.

KONTROLNA LISTA IZVEDBE:: Što Vi možete učinit za neometano odvijanje radova.

 • Tražite podatke za kontakt svih izvođača i dajte svoje vlastite.
 • Osigurajte da prilikom problema i povratnih poziva budete telefonski dostupni.
 • Idealno bi bilo da svakodnevno obilazite gradilište i fotografski dokumentirate odvijanje radova.
 • Dokumentirajte nepoštivanje rokova i očigledne nedostatke pismeno i fotografijama. Zahtijevajte rokove za njihovo otklanjanje.
 • Nenajavljeni obilasci nisu uvijek dobro primljeni. Pokušajte njegovati dobre odnose s angažiranim firmama i radnicima.

4. Faza nakon završetka radova

Preuzimanje gradilišta od strane investitora – podudara li se ponuda s računom?

Primopredaji uvijek prethodi obilazak gradilišta s izvođačem. Tom prilikom treba razjasniti otvorena pitanja te dokumentirati nedostatke. Vodite računa o tome da je primopredajom ugovor za izvođača ispunjen, izvršeni radovi prelaze u odgovornost investitora. Od tog trenutka počinju teći jamstveni rokovi. Primopredaja građevinskih radova obavezno mora biti popraćena protokolom primopredaje, koji mora sadržavati slijedeće informacije:

 • izvođačke firme
 • popis nedostataka i rokove za otklanjanje
 • obrazloženje u slučaju neizvršene primopredaje
 • mjesto i datum
 • potpise svih sudionika

Bitno je da ništa ne potpisujete pod pritiskom ili bez kontrole. Plaćanje slijedi tek nakon primopredaje i prethodnog otklanjanja eventualnih nedostataka. Preporučljivo je da u slučaju nedostataka ne platite u potpunosti sav preostali iznos. Preostali iznos u slučaju nužde predstavlja veliku motivaciju za hitno otklanjanje nedostataka. Kod većih poslova dogovaraju se i mehanizmi osiguranja, kao što je polog za osiguranje i jamstveni depozit.

Begehung der fertigen Baustelle und Abnahme durch den Bauherrn

Begehung und Abnahme durch den Bauherrn. Dabei werden alle Fragen geklärt und eventuell vorhandene Mängel notiert. Mit der Bauabnahme gehen die Leistungen in die Verantwortung des Bauherrn über und die Fristen für Gewährleistungen und Garantien beginnen.

Održavanje krova – kako investitor može osigurati maksimalnu dugovječnost?

Gotovo bez potrebe održavanja, robustan, otporan na vremenske utjecaje i dugovječan – PREFA krov će Vam zahvaljujući svojoj izvanrednoj otpornosti vjerno služiti dugi niz godina. Da biste dugoročno održali funkcionalnost pokrova i opšava preporučamo periodične preglede u svrhu održavanja. Osobito nakon oštrih zimskih perioda, oluja ili drugih ekstremnih vremenskih uvjeta preporuča se kontrola krova, fasade i odvodnje. Osim toga, preporuča se i redovito čišćenje žlijebnih kotlića, krovnih žljebova, sakupljača kišnice i rešetki za hvatanje lišća.

PREFA daje 40 godišnje jamstvo – odmah zatražite jamstveni certifikat

U idućih 40 godina Vaš krov će napasti ca. 75.000 sunčanih sati i 35.000 litara kišnice po kvadratnom metru – ali, ne brinite, PREFA nudi potpunu sigurnost. Jer, od datuma polaganja /montaže navedenog u jamstvenom obrascu PREFA daje 40 godišnje jamstvo na osnovni materijal protiv loma, korozije (hrđa) i šteta od smrzavanja, kao i 40 godišnje jamstvo na boju protiv ljuštenja i stvaranja mjehura, na proizvode s PREFA P.10 površinom. Ovdje možete naći detalje u vezi jamstva na materijal i boju, a osim toga možete nakon izvedbe Vaše novog krova zatražiti svoj jamstveni certifikat.