Obiteljska kuća s dogradnjom, dogradnja je obložena PREFA aluminijskom fasadom, odvodnjavanje ravnog krova vrši se s pomoću PREFA bočnog uljeva i PREFA odvodne cijevi u boji P.10 antracit,

Odvodna cijev

Aluminijske odvodne cijevi najbolje PREFA kvalitete s opsežnim priborom

+8
čitati dalje

Aluminijska odvodna cijev tvrtke PREFA: Stabilna, dugovječna i kompatibilna sa svakim PREFA sustavom odvodnje

PREFA odvodna cijev dio je opsežnog aluminijskog krovnog sustava odvodnje te je dostupna u raznim dimenzijama i različitim bojama. Svaki detalj dolazi s priborom za montažu i međusobno su savršeno kompatibilni. Odvodna cijev kompatibilna je sa svim sustavima PREFA krovnih žljebova, bez obzira na to odlučite li se za viseći žlijeb, sandučasti žlijeb ili ležeći žlijeb. Kišnica se pouzdano odvodi kroz odvodnu cijev koja se također naziva i cijev za kišnicu.

Aluminijska odvodna cijev tvrtke PREFA: Stabilna, dugovječna i kompatibilna sa svakim PREFA sustavom odvodnje

PREFA krovni žlijeb s odvodnom cijevi u antracit boji te PREFA Siding.X fasada

Krovni sustav odvodnje – prikladan za svaku kuću i svaki krov

Bilo da se radi o novogradnji ili sanaciji, o nadstrešnici za automobil, vrtnoj kući, obiteljskoj kući ili zgradi s više stanova, stambenom kompleksu ili velikoj industrijskoj zgradi. Bilo da se radi o strmom, ravnom ili blago nagnutom krovu, krovu pokrivenom crjepovima, krovu od bitumenske šindre, vlaknocementnim pločama, krovu od škriljevca ili drugim crjepovima. Kao dio kompletnog sustava PREFA sustav odvodnje ne samo da je kompatibilan s aluminijskim krovovima, već se može kombinirati gotovo sa svim uobičajenim materijalima krova*.

*izuzev bakrenog krova

Primjerice, u slučaju ravnog krova kišnica se sigurno odvodi s pomoću modernog PREFA bočnog uljeva ili PREFA kutije za prihvat vode u kvadratnoj ili okrugloj izvedbi.

PREFA odvodna cijev s PREFA bočnim uljevom u boji P.10 antracit na fasadi od kaseta Siding.X, također u boji P.10 antracit.

PREFA odvodna cijev s PREFA bočnim uljevom u boji P.10 antracit

Pregled prednosti

 Ikona pogodnosti

Nehrđajuća izvedba bez teških metala

PREFA odvodna cijev izrađena je od aluminija te stoga ne hrđa. Osim toga, kišnicu je moguće neograničeno koristiti jer u otpadnu vodu ne dospijevaju teški metali.

 Ikona pogodnosti

S mogućnošću recikliranja

Aluminij se da reciklirati neograničeni broj puta, bez gubitka na kvaliteti.

 Ikona pogodnosti

Mala težina

Zahvaljujući aluminiju, koji je lagan materijal, montaža je jednostavna, a troškovi transporta mali.

 Ikona pogodnosti

Vrlo otporna i dugovječna izvedba

Krovni žljebovi i odvodne cijevi proizvode se od lakiranih aluminijskih traka. Zahvaljujući visokokvalitetnoj završnoj obradi postupkom Coil Coating, sloj laka ostaje elastičan i vrlo otporan, čak i u ekstremnim vremenskim uvjetima.

 Ikona pogodnosti

Nehrđajuća izvedba bez teških metala

PREFA odvodna cijev izrađena je od aluminija te stoga ne hrđa. Osim toga, kišnicu je moguće neograničeno koristiti jer u otpadnu vodu ne dospijevaju teški metali.

 Ikona pogodnosti

S mogućnošću recikliranja

Aluminij se da reciklirati neograničeni broj puta, bez gubitka na kvaliteti.

 Ikona pogodnosti

Mala težina

Zahvaljujući aluminiju, koji je lagan materijal, montaža je jednostavna, a troškovi transporta mali.

 Ikona pogodnosti

Vrlo otporna i dugovječna izvedba

Krovni žljebovi i odvodne cijevi proizvode se od lakiranih aluminijskih traka. Zahvaljujući visokokvalitetnoj završnoj obradi postupkom Coil Coating, sloj laka ostaje elastičan i vrlo otporan, čak i u ekstremnim vremenskim uvjetima.

Harmoničan dizajn ili snažni akcenti boje : Cjelokupni krovni sustav odvodnje omogućuje mnogo toga.

Bilo da je dizajniran u usklađenim tonovima ili s namjernim kontrastima, PREFA sustav odvodnje koji se sastoji od žljebova, cijevi i pribora nudi u kombinaciji s krovom i fasadom veliku slobodu dizajna. Odaberite jednu od naših brojnih standardnim boja.

Zahvaljujući dokazanoj završnoj obradi „P.10“ premaz ostaje funkcionalan i lijep čak i nakon mnogo godina. PREFA krovni žljebovi, kao i odvodne cijevi, dostupni su u sljedećim bojama, naravno uz 40-godišnje jamstvo za metal.

Pregled boja (12)

Boja

Oznaka

~ RAL

60

100

150

80 | 120

01 Braun

P.10 smeđa

7013

02 Anthrazit

P.10 antracit

7016

03 Schwarz

P.10 crna

9005

07 Hellgrau

P.10 svijetlo siva

7005

10 Prefaweiß

P.10 prefa bijela

9002

11 Nussbraun

P.10 orah smeđa

8019

PREFA dunkelgrau ähnlich DB 703 oder RAL 7043

P.10 tamno siva

7043

05 Oxydrot

oksid crvena

3009

06 Moosgrün

mahovinasto zelena

6005

12 Silbermetallic

srebrna metalik

9006

13 naturblank

natur

47 Patina grau

patina siva

7042

Napomene

  • Navedene vrijednosti RAL samo su približne vrijednosti (~), koje djelomično mogu jako odstupati od PREFA originalne boje i u određenim okolnostima ne moraju odražavati subjektivnu percepciju boje. 
  • Prije svega, za kvalitetu boje P.10 vrijednosti se zbog površinske strukture gotovo da i ne mogu definirati. Nadalje, boje iz PREFA fasadne kazete P.10 kameno siva, P.10 pješčano smeđa, P.10 patina zelena, prirodni hrast, patina siva, orah i bež-sivi hrast prilagođene su prirodnom koloritu boje, koji se sastoji od više tonova boje.
  • Trake & limovi natur aluminij: Promjene u izgledu površine nastale obradom ili utjecajem ekoloških uvjeta ne podliježu jamstvu. Molimo obratite pozornost i na specifikaciju.
  • Kod metalik boja mogu se javiti razlike u boji.
  • Za precizno određivanje boje dopunskih komponenti treba koristiti originalni uzorak.

Savjet stručnjaka: Pametno korištenje kišnice: Štedite novac i resurse i u vrtu.

Vrijedna kišnica ne mora ostati neiskorištena ili odcuriti izravno u kanalizacijski sustav, može se koristiti i kao voda bez kamenca za zalijevanje biljaka u vrtu. Za to se koriste PREFA spremnik za prikupljanje vode ili kišna klapna: Oni preusmjeravaju kišnicu u bačvu za kišnicu.

Spremnici za prikupljanje vode: na njih se mogu spojiti komercijalna vrtna crijeva koja odvode kišnicu u bačvu za kišnicu, cisternu itd. Ako je spremnik za prihvat vode pun, voda otječe u odvodnu cijev i na taj se način sprječava prelijevanje vode iz spremnika. Zimi se priključak može zatvoriti isporučenim poklopcem kako bi bačvu za vodu zaštitili od zimskih uvjeta i spriječili smrzavanje spremnika za prikupljanje vode.

Spremnici za prikupljanje vode u smeđoj boji tvrtke PREFA

Kišna klapna: moguće ju je ručno otvoriti ili zatvoriti, ovisno o tome želite li kišnicu odvoditi u bačvu za kišnicu ili ne. Kišna klapna također je opremljena sitom za lišće koje je moguće izvaditi. Grubu prljavštinu tako je moguće uhvatiti i jednostavno ukloniti kako bi se spriječilo začepljenje cijevi i moguće smrzavanje.

PREFA kišna klapna u smeđoj boji koja se otvori kad je potrebno odliti kišnici, npr. u bačvu za kišnicu

No pripazite: kišnicu koja otječe preko određenih materijala krovnih i odvodnih sustava (npr. bakra ili cinka) treba koristiti samo u ograničenoj mjeri. Ako imate velike površine bakra ili cinka, trebali biste provjeriti je li kišnica onečišćena teškim metalima. Krovovi od krovne ljepenke impregnirane bitumenom također mogu biti štetni za biljke, vrtno jezerce ili okoliš. Najbolje bi bilo da se informirate kod proizvođača!

Ekstra debljina: Odvodna cijev debljine materijala od 1,6 mm: Vrlo otporna, a ipak elegantna

Ova aluminijska cijev duljine od gotova tri metra, izrađena od aluminija debljine 1,6 mm nudi dvije odlučujuće prednosti: zbog posebno velike otpornosti idealno mjesto primjene je ulazno područje ili vrt jer je moguće izbjeći udubljena koja uzrokuju djeca u igri ili predmeti koji padaju. Duljina donosi i optičku prednost jer u visini očiju odn. u izravnom vidnom polju nije potrebno pričvršćivanje. Funkcionalan detalj koji ostava elegantan dojam posebno na modernim obiteljskim kućama. Ako se odlučite za rješenja koja su tonovima boje usklađena s fasadom, odvodnja vode decentno će pasti u drugi plan. Raspitajte se kod PREFA izvođača limarskih radova o robusnoj odvodnoj cijevi!

Kad vam je potreban uistinu otporan proizvod

U otvorenom se području također preporučuje upotreba odvodne cijevi veće debljine materijala od 1,6 mm. Tako se u donjem dijelu primjenjuje masivna cijev, a u gornjem odvodna cijev standardne izvedbe. Budući da je vanjski promjer jednak, vizualno nema nikakve razlike.

Kvadratna cijev: kutna alternativa odvodnoj cijevi: Reduciran i elegantan dizajn

Osim okrugle izvedbe odvodne cijevi, PREFA nudi i kvadratnu varijantu za siguran transport kišnice s površine krova: PREFA kvadratna cijev. Robusna kutna cijev dostupna je u dvije dimenzije: 10 × 10 cm i 8 × 8 cm.

Kvadratna cijev: kutna alternativa odvodnoj cijevi: Reduciran i elegantan dizajn

Moderna obiteljska kuća s ravnim krovom i uskim prozorima. Fasada je obložena PREFA Siding.X fasadnim kasetama naboranog izgleda u brončanoj boji. Armature su izvedene u antracit boji. Za krovni sustav odvodnje korištena je PREFA kvadratna cijev s odgovarajućim kutijama za prihvat vode u antracit boji.

Jednostavno čišćenje i održavanje: Kišnica može nesmetano otjecati.

Nevrijeme s jakom kišom i oluja sve su češće pojave, kao što se pokazalo posljednjih godina. U takvim situacijama sustav odvodnje ne samo da se mora nositi s velikim količinama vode, nego i s lišćem i granjem koje vjetar otpuhuje na krov i u krovne žljebove.

Osobito nakon ekstremnih vremenskih prilika ili u jesen, treba provjeriti blokira li prljavština odvod kišnih žljebova. U ovu svrhu PREFA nudi hvatač lišća (promjer 80–120) za sabirnik žlijeba ili sito za lišće za kišnu klapnu. Zahvaljujući ovom integriranom situ koje je moguće izvaditi prljavština se da lako ukloniti. U protivnom postoji opasnost da se voda koja se nakupila zbog prljavštine smrzne i ošteti cijev. U svakom slučaju u jesen treba isprazniti bačve za kišnicu i spremnik za prikupljanje kišnice kako ne bi došlo do oštećenja uslijed smrzavanja.

Krovni žlijeb s puno jesenskog lišća, začepljeni žljebovi koje treba očistiti

Prava dimenzija i montaža: Vaše nove odvodne cijevi mogu izdržati sve vremenske uvjete.

Za različite vrste fasada dostupan je odgovarajući pribor za profesionalnu montažu obujmica za cijevi – kako za stražnje ventiliranu (PREFA) fasadu, tako i za toplinski izolacijski kompozitni sustav. Montaža se vrši s pomoću tipli, trnova i držača za obujmice za cijevi ili s pomoću zidnih montažnih ploča za drvene fasade, kompozitne ploče ili Siding fasadne kasete. Obujmica za cijevi može se koristiti neovisno o pričvršćenju. Pričvršćenje je moguće odabrati ovisno o vrsti podloge. PREFA odvodne cijevi (∅ 80, ∅ 100, ∅ 120, ∅ 150) isporučuju se sa zaštitnom folijom koja ih štiti od oštećenja tijekom transporta i montaže. (Međutim, nakon montaže zaštitnu foliju treba brzo ukloniti kako ne bi postala lomljiva zbog UV zračenja zbog čega ju je teže naknadno ukloniti.)

Izračun optimalnog promjera cijevi

Ispravan izračun potrebnog promjera kišnog žlijeba, kao i promjera odvodne cijevi alfa je i omega. Uostalom, u slučaju veće količine kišnice ne smije doći do zastoja ili prelijevanja vode. Ispravan izračun ne predstavlja nikakav problem za obrtnike partnere tvrtke PREFA kojima su na internetskoj stranici i u području za prijavu za obrtnike na raspolaganju korisni alata za optimalno dimenzioniranje.

Tehničke informacije o PREFA odvodnoj cijevi

Materijal

Obloženi aluminij debljine 0,7/1,6 mm, premaz Coil Coating i praškasti premaz.

Dimenzije: 0,7 mm

∅ 60 × 3.000 mm
∅ 80 × 3.000 mm
∅ 100 × 3.000 mm
∅ 120 × 3.000 mm
∅ 150 × 3.000 mm

Dimenzije: 1,6 mm

Ekstrudirani profil

∅ 100 × 3.000 mm

Planiranje i primjena

Naši limari i arhitekti ovdje mogu preuzeti tekstove natječajadetalje za PREFA krovni sustave odvodnje.

Pribor

Potpun i detaljan popis pribora naći ćete u našem cjeniku.

Obujmica za odvodnu cijev

Ø 60, 80, 100, 120, 150; S M10 navojem bez trna

Podnožna cijev s revizionim otvorom

Ø 80, 100, 120

Cijevna obujmica za podnožnu cijev

Ø 80, 100, 120

Kapa podnožne cijevi

60/115, 80/115, 100/115, 100/150, 120/150

Trn cijevne obujmice za tiplu cijevne obujmice za toplinsku fasadu ⌀ 10

80, 140, 200, 330 mm; uklj. plastičnu pokrovnu kapu; za tiplu cijevnih obujmica za toplinsku fasadu ⌀ 10 mm

Tipla za cijevnu obujmicu za toplinsku fasadu ⌀ 10

Ø 10 × 120 mm Ø 10 × 180 mm Ø 10 × 280 mm Odgovara za trn cijevne obujmice za tiple cijevnih obujmica za toplinsku fasadu ⌀ 10 mm

Držač cijevne obujmice za toplinsku fasadu

100 – 180 mm, 180 – 260 mm; uklj. pričvrsni materijal i pokrovnu kapu

Ploča za montažu na zid

S navojem M10 i maticom

Nastavak s ljepljenom prirubnicom

Ø 58, za odvodnu cijev ⌀ 60

Cijevna spojnica

Ø 60, 80, 100, 120, 150

Klizna čahura

Ø 80, 100, 120

Prijelazna spojna cijev

Ø 110/100 mm, Ø 125/120 mm

Koljeno 72°

Ø 60, 80, 100, 120, 150

Koljeno 85°

Ø 60, 80, 100, 120

Koljeno 40°

Ø 60, 80, 100, 120

Podnožno koljeno

Ø 80, 100, 120, 150

Kutija za prihvat vode

Kutija za prihvat vode

Ø 80, 100, 120, 150

Kutija za prihvat vode, okrugla

Kutija za prihvat vode okrugla

Ø 100

Bočni uljev

Bočni uljev

Ø 80, 100, 120

Spremnici za prikupljanje vode u smeđoj boji tvrtke PREFA

Skupljač vode

Ø 80, Ø 100 i Ø 120

PREFA kišna klapna u smeđoj boji koja se otvori kad je potrebno odliti kišnici, npr. u bačvu za kišnicu

Kišna klapna

Ø 80, 100, 120

Račva odvodne cijevi

Ø 80, 100, 120

Račva odvodne cijevi (konusna)

Ø 100 × 50-75 mm

PREFA Dachrinnen Laubfänger, fängt grobe Verschmutzungen auf, damit das Ablaufrohr nicht verstopft wird

Hvatač lišća

Ø 80, 100, 120