Renoviranje starog objekta s PREFA prefalz proizvodima

Stare kamene kuće i farme dominiraju seoskom idilom mjesta Erdőhorváti, uključujući farmu koja je posljednjih 150 godina u vlasništvu obitelji mađarske arhitektice Eve Kalóczki. Zajedno sa svojim zaposlenicima i partnerom Zsoltom Sorosijem vlasnici farme su od posjeda stvorili stručni centar kreativne arhitekture, kojeg krasi futuristički dizajn, beton, obilje stakla te metalni krov i fasadne površine. Sve to predstavlja izuzetno živ izvor inspiracije za svog vlasnika te kombinira antikni rustikalizam i modernu arhitekturu pod jednim krovom.

Moderna nostalgija

Ona predstavlja simbol nove ere, koja je najbolje spojena u tradicionalnoj kulturi gradnje koja prevladava u ovom seoskom okruženju. Staru kuću mladi je par arhitekata smjestio na uvučenom mjestu, u stražnjem dijelu vrta. Pored svojeg prebivališta stvorio je jedinstveni radni prostor. Dok je u više ili manje izvornom obliku, očuvan originalan izgled, a intimni dizajn stare seoske kuće pripovijeda 150-godišnjoj povijesti sela i ljudi, što je dokumentirano od 13. stoljeća nadalje, naš novo dizajnirani arhitektonski ured sa svojom minimalističkom fasadom Prefalz ukazuje, na vrlo lijep način, da je moguće povezati inovacije i tradiciju.

Moderna dogradnja s dvostrešnim krovom bez strehe, trake stojećeg falca protežu se s krova preko fasade prema dolje. Kao obloga korišten je aluminij tvrtke PREFA u svijetlo sivoj.

... u svakom poċetku skriva se neṡto ċarobno ...

Dodatni šarm ovog uistinu čarobnog naselja Erdőhorváti, daju dvorci i palače, koji se nalazi u dolinama između planina, netaknute šume i stoljetnih vinograda. Osim rustikalne tradicije i autentičnosti ovog para mladih arhitekta uistinu personificira izreka Hermanna Hesse da se u svakom početku skriva nešto čarobno. Osim novog prebivališta razvili su i novu filozofiju o tome kako predstaviti vlastiti rad.

Suprotnosti

„U ovu novogradnju nisu smješteni samo radni i komunikacijski prostori već je tu i knjižnica s ciljem da u ljudima potiče znatiželju i motivirati ih da se i sami uključe u nešto novo i izazovno. Primjer koji ih može polarizirati „, tim su riječima opisali Sorosa i Kalóczkijeva ovaj izazovan projekt koji svjesno i detaljno prati najnovije trendove u arhitekturi, čime djeluje kao prirodna protuteža staroj arhitekturi, već dugi niz godina nenastanjenoj i trošnoj nekretnini. I dok je arhitektura kao znanost koja se stalno razvija, ovaj par za svoju gradnju jednostavno želi da ostane „nedovršena”. "Nije nužno da se sve obnovi do savršenstva; možemo ostaviti pojedine dijelove stare kuće u miru, da ostanu u izvornom autentičnom obliku.“

Fasada pokrivena kutnim stojećim falcom od aluminija tvrtke PREFA u svijetlo sivoj s velikom prozorskom površinom

Ispitivanje materijalna u vlastitof reżiji

Vlastitom preciznošću na razini znanosti, perfekcionist Soros, izabrao je niz materijala za 400 m² fasadnih površina nove zgrade. Osobno je, između ostalog, ispitivao otpornost i trajnost materijala, postojanost boja i mogućnosti dorade različitih materijala i površinskih oblika. Brojne fasadne i krovne ploče podvrgnute su udarcima čekića, savijanju kliještima , djelovanju izravne sunčeve svjetlosti i prljavštine. Pobjednik testova je PREFA.

Testovi proizvoda PREFA pokazali su najbolju kvalitetu i tehničke karakteristike a još su ga dodatno impresionirali dostupnošću u više boja i oblika te glatkoćom završne obrade.  Za krov stare zgrade i pročelje nove zgrade na kraju je odabran standardni proizvoda Prefalz str.10 svijetlo sive boje.

Zdrav razum

Pri odabiru materijala, vaša žena još uvijek preuzimaju pragmatičniji put. Ne samo kao arhitekt, već i kao domaćica potvrdila je odabir fasade. Bitno je da se lako čisti tj. da održavanje nije ni potrebno, a uz to ima dug životni vijek. Osim toga, izvedba  Prefalzom čini tradicionalno krovište stare seoske kuće estetski lijepim.

Budući da je stara seoska kuća pored studijskog prostora i privatnog kutka para, izbor PREFA proizvoda bio je posve siguran odabir. Učinkovita ventilacija i profesionalna montaža jamče kreativnu tišinu, mir i privatnost.

Novi partner tvrtke PREFA postao je majstor limar András Gulyás, koji je od prije upoznat s PREFA proizvodima, ali u izvedbi krovište i fasada sudjelovalo je po prvi put. „Naravno, proizvodi od aluminija već su pokazali što mogu učiniti”, kaže András, koji je u tri mjeseca na punoj drvenoj oplati ugradio krovište i fasadu te dodao: "Zahvaljujući leguri, materijal je vrlo gladak i njegova površina djeluje savršeno homogeno."

Moderna dogradnja s dvostrešnim krovom bez strehe, kao obloga korišten je aluminij tvrtke PREFA u svijetlo sivoj.

umjetnost arhitekture

Na pitanja o budućim projektima te rekonstrukciji starih, povijesnih i vjerskih građevina par projektanata odgovara: "Naši klijenti žele kreativne, inovativne ideje i izbjegavaju kopiranje postojećih rješenja. Osim toga, žele kuće u kojima se ne promatra monumentalnost, već detalji, gdje su umjetnost i znanost arhitekture one koje određuju rezultat.“

Činjenice o proizvodu PREFALZ

Proizvod

PREFA prefalz

Boja

P.10 sijetlo siva

Mjesto

Erdöhorvati

Država

Mađarska

Izvođač

Niro Hafter

Arhitekt

AS Epitesz Studio Kft

Projekt

Obiteljska kuća i arhitektonski atelje Erdohorvati