Koji postupci plastifikacije postoje?

U osnovi razlikujemo 2 vrste plastifikacije:

1. Coil coating plastifikacija

Površina PREFA traka oplemenjuje se u takozvanom Coil - Coating - postupku u skladu s ECCA (European Coil Coating Association). Pri tome trake prolaze do 20 stupnjeva obrade. Nakon pripreme površine obostrano se nanese osnovni sloj i zapeče se. 

Proizvod s trajnom postojanošću na temperaturi od - 30°C do + 80°C odgovara zahtjevima vanjske arhitekture. Sloj laka je elastičan i otporan na sve uobičajene utjecaje kemikalija i vremenskih uvjeta.

Mi koristimo četiri različite kvalitete laka:

  • Polyester
  • PP99 (Polyamid/Polyurethan)
  • PVdF 80/20 (PolyvinylideneFluoride)
  • P.10

Usporedba: Poliester - PP99

Razlika između poliester i PP99 plastifikacije očituje se u različitom ponašanju prema vanjskim utjecajima vremenskih nepogoda i UV zračenja. Dugoročni pokusi pokazali su da plastifikacija poliesterom nije toliko postojana na promjenu stupnja sjaja i blijeđenje kao PP99 plastifikacija.

Usporedba: PP99 - PVdF 80/20

PP99 plastifikacija kvalitativno u mnogome odgovara PVdF 80/20 plastifikaciji. Dugoročni pokusi pokazali su  da PP99 plastifikacija kod specijalnih boja (između ostalih crvene, narančaste i žute) nije tako postojana na blijeđenje kao PVdF 80/20 plastifikacija. PP99 plastifikacija, međutim, pokazuje vrlo dobru otpornost na ogrebotine (prednost kod montaže).

Usporedba: P.10 - drugi materijali

Od 2010. godine, s površinskim premazom P.10 postiže se kvaliteta laka koja zahvaljujući naboranoj strukturi vidljivoj samo pod mikroskopom, osigurava bezbrojne male refleksije u laku i postojanost boje. Kad je izložena izravnim sunčevim zrakama, mat površina P.10 laka dobiva otmjeni izgled. Visoko kvalitetan lakirani sloj PREFA proizvoda je plastičan i iznimno otporan na temperaturne oscilacije i vremenske utjecaje.

2. Plastifikacija prahom

Za razliku od Coil Coating plastifikaicije, kod plastifikacije prahom radi se o lakiranju komadnih dijelova.

Na našim potpuno automatiziranim linijama za plastifikaciju prethodno obrađeni radionički komadi nanose se na lančane pokretne trake. Oni prolaze kroz kabine za plastifikaciju prahom, gdje se pomoću automatskih mlaznica nanosi prah koji se potom zapeče u pećima na ca. 180°C. Debljina sloja kod dijelova plastificiranih prahom iznosi ca. 80 µm. Naknadna promjena oblika dijelova plastificiranih prahom je samo uvjetno moguća.

Plastifikacija prahom je vrlo ekološka vrsta plastifikacije, jer se ne koriste otapala, a ostatak praha se vraća u postupak. Ovom metodom možemo plastificirati sve RAL-, NCS-, Pantone- i sve ostale specijalne boje.

Koloristički izražaj je kod PREFE praktički neograničen!

3. P.10 Postojana boja površine

S PREFA P.10 razvili smo postojanu boju površne koja odgovara i najvišim zahtjevima kvalitete. PREFA P.10 površina je idealna za mnoge PREFA proizvode. Dobiva se materijal koji je otporan na vanjske utjecaje i opterećenja, a istovremeno je nevjerojatno lagan i stabilan, te nudi brojne mogućnosti u projektiranju i izvedbi.