Boroteka – predah u šumi

Marktl/Wasungen – U borovoj šumi u blizini sela Kolonia Karcmy (PL) obitelji već generacijama posjeduju male vikendice koje dijelom brižno održavaju i njeguju ili moderniziraju. Rafał Stramski iskoristio je priliku da kupi dosad neizgrađenu parcelu te za svoju obitelj i goste  sagradi „Boroteku” – malo skrovište s neobičnim PREFA krovom.

Seitlicher Blick auf die verglaste Gebäudefront und ins beleuchtete, skandinavisch inspirierte Interieur.

Veliko na maloj površini

Nalogodavatelj se od početka unio jasnim predstavama u projekt. Prema zahtjevima građevne dozvole tlocrtna površina objekta ograničena je na  samo  35 m². Stoga se raspodjela prostorija morala dobro osmisliti kako bi se smjestila željena oprema uklj. kuhinju velikih dimenzija, dnevnu sobu s kaučom za spavanje i otvorenim kaminom, sanitarni prostor ispod stuba koje vode u spavaći prostor, kao i prostor za odlaganje i prostor za kućnu tehniku.

Seitenansicht eines Ferienhauses mit einem schräg verlegten Prefalz-Dach. Die umgebende Natur spiegelt sich im verglasten Bereich wider.

Skandinavija usred Poljske

Drvena je konstrukcija pedantno planirana: uslijed visokih zahtjeva za kvalitetu površina i obrade, renomirano švicarsko preduzeće za drvene konstrukcije izradilo ju je od visokokvalitetnih lameliranih nosača koji oblikom i veličinom 100 % odgovaraju i isporučilo je kao ugradni sklop. Fino obrađene površine unutrašnjosti s bijelom lazurom tvore snažan kontrast rustikalnim crnim fasadnim elementima. Stramski se obratio dizajneru Janu Sekułasu iz dizajnerskog studija Zarysy iz mjesta Łódź da mu oblikuje interijer koji je kuću opremio spletom uzdržanosti, komfora i udobnosti u skandinavskom stilu.

Seitenansicht eines Ferienhauses mit schrägem Prefalz-Dach. Die umgebende Natur spiegelt sich im verglasten Bereich wider.

Jedinstven karakter

Dijagonalno postavljeno krovno sljeme daje konstrukciji zanimljiv izgled unatoč kvadratnom tlocrtu. To je razlog zbog čega je nastao krov s rastućim visinama strehe na obje strane. Limarski majstor Lech Chrzanowski reagirao je spretno na ovu odliku jedinstvene prodajne ponude: „S ovim krovom, sustavom Prefalz u P.10 crnoj boji i pokrivanjem podjednakim trakama želio sam potpomoći poseban karakter kuće.” Također je preuzeo i odgovornost za krovnu odvodnju preko odvodnog oluka iza fasade koja se mogla osigurati samo pomoću posebnog rješenja.

Materijal:

Portrait vom Besitzer der Boroteka Rafał Stramski, lächelnd im Wald.

Na ovoj poveznici možete preuzeti slike:
https://brx522.saas.contentserv.com/admin/share/1064de9a