Planine kao izvor snage i inspiracije suvremene arhitekture

" Sivo-zelene serpentine urezane u kamen Istočnog Tirola; njegova struktura i priroda nadahnuli su me u dizajniranju ove kuće ", kaže Werner koji je s Istočnim Tirolom bio usko povezan od djetinjstva. Kao dijete, Werner je pomagao planinskim poljoprivrednicima Defereggentala u košnji i žetvi. Zajedno s ocem popeo se na okolne planine. Godine 1999. odlučio se preseliti u Lienz. Prihvatio je naukovanje kao stolar, što je uspješno završio. Nakon toga otišao je u Graz na studij arhitekture. Tamo živi i danas, predaje na Sveučilištu primijenjenih znanosti i vodi ured za planiranje.

Arhitekt se kreće između odgovornosti i slobode kretanja, uvjeren je Werner. Želi stvoriti nešto za svog klijenta: „Kuća nije za mene. Moram upoznati i procijeniti klijenta. " Održivost i ekologija od posebnog su značaja za Wernera u smislu koncepcije i odabira materijala. Održivost je našla svoj put i u projektu Dölsacher s vlastitim energetskim konceptom. Dakle, krov je bio okrenut prema jugu, tako da fotonaponski sustav može optimalno uhvatiti sunčevu svjetlost, toplinska pumpa se "skrivala" u garaži.

Heterogena zajednica

Istočnotirolska zajednica vrlo je otvorena i tolerantna u pogledu suvremene arhitekture. Tako danas kombinira klasične stare seoske kuće s modernim zgradama. Zadatak se na prvi pogled činio "vrlo zahvalan". Na drugi pogled, izazov je bio veći nego što se prvotno mislilo. Budući da se posjed nalazi na brežuljku visoko iznad Dölsacha, strmo se spušta nizbrdo, a prema sjeveru vodi do vrha planine. Werner je želio podjednako uhvatiti pogled na Dolomite i sjeverozapadni dio doline Lienzera.

Der spezielle Erker mit Blick auf den Pool wurde mit PREFA Dach- und Fassadenpaneelen FX.12 in P.10 Hellgrau eindeckt

Otvorena geometrija

Kuća ima otvorenu geometriju, koju upotpunjuju suprotni Dolomiti. Ogromna staklena fronta nudi svojim stanarima i njihovim gostima istovremeno pogled na prekrasnu dolinu i visoke vrhove planine. Fasada je ventilirana izrađena fasadnim sustavom Prefa. Pruža savršenu klimu u zatvorenim prostorima u svim godišnjim dobima, a ove regije mogu biti vrlo ekstremne. "Za klijenta je bilo vrlo važno da građevina bude ekološka i održiva", naglašava Werner. Budući da se Prefa najvećim dijelom proizvodi od sekundarnog aluminija i beskonačno se može reciklirati, time je mogla udovoljiti potrebnim zahtjevima

Für die Fassade dieses Einfamilienhauses wurden PREFA Aluminiumpaneele in P.10 Hellgrau mit Holzelementen kombiniert

Dva mjeseca rada na zahtjevnm krovu i fasadi

Za provedbu su bili odgovorni majstor, limar Gerald Ortner i njegov tim. Ortner je osnovao vlastitu tvrtku u dobi od 23 godine. Danas ima 26 zaposlenih i kod kuće je na krovovima u Koruškoj i Istočnom Tirolu. Nekad je bio najmlađi majstor limar u Austriji i poznati je obrtnik. U svojim projektima posebno cijeni izazov. Majstor je samostojećoj kući u Dölsachu osigurao krov i fasadu u samo dva mjeseca. Za građevinu u Dölsach-u korišten je PREFA FX.12 u svijetlosivoj boji. "Rad s Prefa matrijalima je nešto posebno. Tehnologija i izrada su uvjerljivi ", kaže Ortner.

Die FX.12 Fassadenpaneele in P.10 Hellgrau fügt sich in die Landschaft der Lienzer Dolomiten ein