Ogromni Piton u gradu

Studio za arhitekturu, planiranje i dizajn poznatog francuskog arhitekta Edouard François – koji je međunarodni član FISH (Kraljevski institut britanskih arhitekata) u Londonu, gotovo je 20 godina sa svojim ostvarenjima stalni dio izložbe u „Centre Georges Pompidou” – koja je upravo proslavila svoju 30. godišnjicu postojanja.

Arhitektonski ekscentrik i inicijator trenda održivosti voli kreativnu igru ​​s pročeljem.

Specijalist ekstravagancije

Izvanredni projekti Françoisa uvijek i svugdje se mogu prepoznati na prvi pogled. Njegova legendarna  „The Building That Grows“, zgrada koja raste u Montpellieru, „Tower Flower”, koji je postao vrt i hotel „Fouquet's Barrière Hotel” u Parizu (2006) mjesta su hodočašća za arhitekte usmjerene na održivu, ​​zelenu gradnju. S "Le Pythonom", François je obogatio svoj ekstravagantni rad s još jednom spektakularnom zgradom.

Pogled s podnožja zgrade Le Python u Grenobleu, obložene PREFA aluminijskim zidnim rombom 20 × 20 u bojama antracit, svijetlo siva, prirodni aluminij i srebrna metalik, nebo je malo oblačno

Netipično u tipičnoj novogradnji

Christian de Portzamparc, voditelj projekta i prostorni planer, imao je vlastiti prikaz kriterija u Presqu'île de Grenobleu. "Imao je viziju ikone, središnje zgrade u neodvojivom, pretežno sivom području novogradnje", opisuje François kao zadanu zadaću.

"Bilo je vrlo teško premjestiti zgradu u kontekst u kojem bi trebala trajati." Forma i izvedba objekta kao takvi vrlo su jednostavni. Dizajn je izvanredan zbog fasadnog materijala koji omekšava robusni oblik.

"On bi trebao djelovati kao kamuflaža u vojsci", kaže François.

Naglašeno prikrivena

Pomislili su na zmiju jer grafički obrisi zmijske kože otežavaju definirati vlastiti oblik. Oblik ljuski djeluje kao kamuflaža, što uzrokuje „nestanak“ uglova i rubova. Arhitektu je  kao dizajn za nacrt pročelje služio je dizajnerski ruksak s zmijskim uzorkom. Uzorak je skeniran i povećan u odgovarajućoj mjeri.

"Lako je bilo pretvoriti ljuske u fasadne rombove", kaže François. „Prvi dojam, probne, ispitne površine bio je genijalan. Svi ružni uglovi i rubovi, veliki prozori i istaknuti balkoni nestaju u pitonskom uzorku."

Snimka izbliza uzorka polaganja obloge stambene zgrade „Le Python“ sa 4 različite aluminijske zidne ploče tvrtke PREFA u uzorku zmijske kože

Materijal u arhitekti

"U susjedstvu ima mnogo kuća uobičajenih boja. Htio sam pravi objekt s pravim materijalom", rekao je François.

"PREFA fasadni rombovi bili su savršeni za ovo. Odabrali smo antracit i srebrnu boju i dodali dvije međunijanse - svijetlo sivu i natur aluminij. Cilj PREFA rombova je koristiti industrijski proizveden i dugi niz godina postojan  proizvod koji ne zahtijeva puno održavanja i podnosi različite izazove i naprezanja glede visine fasade, uz to rombovi su imali i druge prednosti. Budući da se u području Grenobla pojavljuju male seizmičke aktivnosti, stabilnost i sigurno postavljanje bili su važan preduvjet.

Stručnjak za fasade u lovu na zmije

„Srećom, naišli smo na tvrtku PREFA i odmah smo bili impresionirani velikim brojem različitih ploča i boja”, kaže stručnjak odgovoran za fasade Patrick Gaida predstavnik tvrtke ACEM iz Saint Martin d'Heresu, koji je provodio projekt. Volumen ventilacije pročelja zgrade od armiranog betona s uzorkom pitona bio je ogroman. Na 1500 kvadratnih metara  fasade postavio je oko 47.000  PREFA fasadnih rombova 20 × 20. U izradi završnih detalja sudjelovali su PREFA instruktori za montažu. Ti detalji su lukavo izvedeni. „Od arhitekta, smo dobili točnu skicu zmijske kože, koji smo morali realizirati, uz detaljne  informacije gdje se nalazi pojedini fasadni elementi”, prisjeća se Gaida.

Romb po romb je fiksiran kako bi se postigao učinak sjaja zmijske kože. Dakle, na svakom i najmanjem dijelu označeni su odgovarajući broj i boja ( P.10 antracit, P.10 svijetlo siva, natur i metalik srebrna), što je pomoglo u izuzetno preciznom ostvarenju plana na pročelju.

Oops, an error occurred! Code: 2024072507245956517d43

Kulturno-kultni objekt

Le Python u Presqu'île de Grenoble je kultni arhitektonski objekt, koji se kao elegantna, izuzetna i jedinstvena zgrada primjećuje iz daleka. Originalnost predstavlja hrabru, modernu arhitektu i kulturu gradnje.

"Upravo je ovo trebalo novoj četvrti. Ako smo u ovoj četvrti inovativni za očekivati je da će se i drugo građevine integrirati„  zaključuje zadovoljno inicijator trendova Francois.

Produktbox PREFA Wandraute 20 × 20

Boja

P.10 Antracit, P.10 svetlo siva, natur aluminij, srebrna

Mjesto

Grenoblel

Država

Francuska

Izvođač

Patrick Gaida,
ACEM iz Saint Martin d'Heresu

Arhitekt

Edouard François

Projekt

LE PYTHON 

Proizvod

PREFA fasadni rombovi 20 × 20