PROFESIONALNI IZAZOV I POUZDANO RJEŠENJE, NE SAMO ZBOG KVALITETE I DUGOVJEČNOSTI, NEGO I ZBOG VIZUALNOG DOJMA


Profesionalni izazov i pouzdano rješenje, ne samo zbog kvalitete i dugovječnosti, nego i zbog vizualnog dojma

U naselju Marof kod Trebnja u sjeveroistočnoj Sloveniji je nastao zanimljiv objekat koji je nazvan Obiteljska kuća InAere. Zbog lokacije na vrlo strmom terenu i blizine ceste gradnja je značila pravi izazov, a izbor Prefe je bila odluka koja je pala ne samo radi kvalitete i dugotrajne životne dobi nego i radi vizualnog efekta.

Objekt pruža veliku mjeru privatnosti i veoma je povezan s prirodom koja ga okružuje. Cjelokupna konstrukcija je drvena osim armiranobetonskih temelja, ploče i stupova.  Zanimljiv je dvostrešni krov čiji smjer se pruža van linije paralelnosti s nosivim zidom. Krov je zbog veličine podijeljen u tri dijela tako da se sljeme zadnje trećine spušta prema tlu. Vizuelni efekt toga je osjećaj smanjenja visine objekta, a cjelokupni učinak nije samo estetski nego djeluje i kao zaštita od buke koja dolazi iz smjera obližnje ceste.

DVOJBE I ŽELJE

U početku je investitor imao dvojbu oko rješenja glavnog ulaza i prilaza na parcelu. Zbog ispunjavanja općinskih uvjeta odluka je pala na gornji ulaz u kuću i parcelu pri čemo je omogućeno korištenje nastalog prostora ispod objekta. S tom namjenom je prostor oko stupova djelomično popločen tlakovcima a pristup je izveden i stepeništem sa sjeverne strane zgrade. Arhitektica Vesna Požek kaže: Investitor je kao najvažniji zahtjev postavio privatnost koju bi trebao osiguravati  cijeli objekat. To smo postigli podizanjem nivoa tla nad okolnji teren prema strani prometne ceste. Objekt je u osnovi prjektiran u obliku slova U, na južnoj strani okrenute dnevne sobe i prema sjeveru orijentiranih spavaćih soba te središnjim servisnim dijelom koji povezuje ove dvije cjeline. Kao što se vidi na fotografijama povezujući konstrukcijski dio dnevnog, noćnog i servisnog dijela zaokružuje vanjski prostor koji ima lijep pogled na visoke krošnje drveća pored ceste.

Objekt je projektiran unikatno, što je zahtjevalo dosta izazova kod projektiranja i same izvedbe. Spušteno sljeme, nevidljivi žlijebovi, spoj unutarnjeg i vanjskog zida u istoj liniji kod čvrstih ostakljenja, izvedba spojeva fasade itd.

ZAŠTO PREFA?

Već u fazi projektiranja pala je odluka na panel FX.12. „Kao arhitekta oduševila me boja i struktura panela koji vizuelno pruža jedinstven elitni efekt. A trebali smo i visoko kvalitetan materijal s pravom mjerom savitljivosti i duge životne dobi.“ Ne čudi da su se odlučili za Prefu, jer 40 godišnja garancija na materijal i boju te stručna podrška kod projektiranja i ugradnje dodaje točku na i.

Kontakt